Ha korog a kutyahas…


Tigirl (16éves) - 4 éve

Ha azt mondom, háziállat, a legtöbb ember rávágja, hogy kutya. Ha azt mondom, kapnak egy kiskutyát, ugyanennyien kérdezik egyből, hogy oké, de mit adjak neki enni? A Dr.Veto rovatindító cikkében állatorvos-szakértőnket, dr. Tóth Klaudiát faggattuk a kérdésről.

Mikor kezdenek el fogzani és fogazatot váltani a kutyák? Kell ilyenkor valamilyen táplálékkiegészítőt vagy játékot adni nekik?
Körülbelül 4-6 hetes korra kell kijönnie a kicsi tejfogaiknak, és egy fél éves kutya már el szokott kezdeni fogazatot váltani. Igazából semmi extrára nincsen szükségük, szokták mondani a csonterősítőt, porcerősítőt, de csonterősítőt nem szabad adni nekik, főleg nagy testű kutyáknál, mert azzal árthatunk is nekik. Ha egy jó minőségű táppal eteted, akkor abban már minden szükséges ásványi anyag benne van, esetleg egy kis porcerősítőt lehet adni nekik.

A kicsi kutyusoknál arra kell figyelni, hogy ugye szeretnek rágni mindent össze-vissza, nehogy valami a szájpadlásukba fúródjon. Ami még fontos az ő esetükben, hogy előfordulhat olyan, hogy a tejfogaik megmaradnak és a csont fog nem löki ki őket. Ilyenkor azt figyelni kell, és ha 7 hónapos korukra se esik ki, akkor azt ki kell húzni. Amúgy minden gond nélkül mindent megoldanak kedvenceink külső segítség nélkül is.

 

Kell nekik valamilyen táplálékkiegészítő? Vagy mi főzzünk ételt a kutyusnak?

Gyerek kutyusnak, főleg a nagytestűeknek, jót szokott tenni a porcerősítő, mert egyes fajták, pl. a németjuhász, vagy a golden retriever, hajlamosak a csípő-, váll- és könyök-dysplasiára (a dysplasia, ejtsd: diszplázia az, amikor az ízületeket alkotó csontvégek illetve az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz – a szerk.). Az enyhébb dysplasián lehet segíteni a megfelelő táplálékkiegészítőkkel, itt kerül képbe a porcerősítő. Az idősebb kutyáknak is ajánlott egy kis porcvédő, nagytestűknél gyakoriak az ízületi fájdalmak, ezért egy kis fájdalomcsillapító is mehet, mert jobban érzi magát tőle, jobban mozog, enyhülnek a kopások is.

Amúgy meg egyede válogatja, hogy milyen kutyának mire van szüksége. A csonterősítőt azért nem szabad adni kölyöknek, mert ezek a mai tápok már annyira jók, hogy azokban benne van a szükséges adag. Azt mondják, hogy főleg a nagytestű kutyusok 14 hónapos korukig nem tudják szabályozni a kalcium felvételüket, így amennyi kalciumot te beletolsz, azt ő mind fel fogja venni és olyan helyekre is beépíti, ahol nem is lenne szükség rá. Ha a tápon kívül még pluszban megküldjük a nagy testű kutyát csonterősítővel, nagyon gyorsan megnő, eléri a kifejlett kutya méretet, de ez a hirtelen növés nem tesz jót az ízületeinek. Ha főzünk egyébként, akkor csak minimális sóval, csak annyival, hogy a szükséges bevitel meglegyen, de semmi mással nem szabad fűszerezni.

Miket nem ehet meg és miért?
Az alapmérgeken kívül (a fagyállóktól kezdve ide számít a csoki, a nyírfacukor, a szőlőmag, a koffein, a hagyma) nem túl sok minden rossz van számukra. Például ha odaadunk egy pizzaszeletet kedvencünknek, nagy baja nem lesz, viszont nem egészséges nekik, de ha belegondolunk, az ember számára sem kifejezetten egy egészségbomba. A fűszeres ételek nem jók nekik, főleg a kistestűek érzékenyek rá, mert hasnyálmirigy-gyulladást tud nekik okozni. Tudni kell, hogy nagyon gyakori az ételallergiás kutya, ezt minél előbb érdemes kideríteni, hogy a továbbiakban tudjunk rá figyelni.

Milyen finomságokkal kedveskedhetnénk neki?
Jutalomfalatnak nem rossz például a háztartási keksz, de van olyan példány, aki allergiás a lisztre, neki nem szabad olyat adni. Főleg melegben van, hogy megnyalogatja a fagyit, de csak ritkán kellene megengedni neki, mert a cukor miatt nem feltétlenül egészséges nekik.

Milyen csontot érdemes adni a kutyusnak? Hány éves kortól hány éves korig lehet neki adni?
Igen, ez a gazdik téveszméje, a kutya húsevő állat, és nem csontevő. Alapvetően az a baj, hogy több hátránya van, mint előnye, ezért nem ajánlott. A csontban kevés olyan anyag van, ami őt táplálja. Főleg idős és kistestű kutyáknál van az, hogy elakad, nem tudja megemészteni, ezért nem is lesz széklete, ami nem tesz jót neki. Kiskutyáknál az szokott előfordulni, hogy felakad a szájpadlásába a csont. Tehát kis testűeknek egyáltalán nem szabad adni, nagytestűeknek is csak olyat, ami nem törik szilánkosra, de azt se túl gyakran és ne nagy mennyiségben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved