Ilyen a Gyeplabda


Kék Homár (17éves) - 4 éve

A gyeplabda kicsit olyan, mint a hoki, viszont inkább műfüvön vagy parkettán játsszák. Érdekessége, hogy a sport gyökerei több, mint 3000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza, Indiába, tehát régebbi a focinál és a jéghokinál. Hazánkban már 1924 óta jelen van, alapító tagjai vagyunk a Nemzetközi Gyeplabda Szövetségnek.

A labdás sportokkal mindig úgy voltam, hogy elviseltem őket tesiórán, de sosem érdekeltek különösebben. Az interjúra készülődve viszont lelkes voltam, mert tesin egyetlen játékot szeretek csak, és az ehhez elég hasonló. Orbók Réka csinált hozzá még több kedvet, aki immár évek óta komolyan űzi a gyeplabdát. Annak idején, alsós korában sportot kellett választania, akkor döntött úgy, hogy ezt próbálja ki.

Akkor még elég amatőr volt ez az egész az iskolában, de az elmúlt 4 évben egy komoly csapattá nőttük ki magunkat, és páran a magyar válogatottban is benne vagyunk-meséli. A gyeplabda egy komplex sport, sok izmot megdolgoztat, és ahogy Réka mondja, garantáltan formás alakot kölcsönöz mindenkinek. Az edzések egyik igen fontos eleme az erősítés, mivel sokat kell futni a meccsek alatt is.

Ilyenkor Rékáék általában az edzőjük által kitalált feladatokat hajtják végre. Ezek változatosak és elengedhetetlenek az összeszedett játék szempontjából: labdavezetéssel bólyák kerülgetése, passzolás, kapuralövés. Az edzések végén természetesen a meccsezésre is sort kerítenek.

A gyeplabda azoknak ajánlott, akiknek van egy kevés labdaérzékük és nem félnek odaállni az ellenfél elé.

Ehhez a sporthoz kell az, hogy igenis odamenjünk és elvegyük a labdát az ellenféltől-jegyzi meg Réka.Az a jó sport, ami nemcsak fizikailag, hanem emberileg is hozzánk tesz valamit. Réka alázatot, bizalmat kapott a gyeplabdától.Bíznunk kell egymásban, hogy az adott ember a posztján megoldja, ha oda kerül a labda. És persze ehhez fontos az alázat, a játékkal, csapattársainkkal, és ellenfeleinkkel szemben.

Mert bár a pályán kemények vagyunk, a pályán kívül sokakkal baráti a kapcsolatunk-mondja Réka.Az egyesület, ahol Réka sportol, gyeplabda-napot is szervezett, ahol bárki megismerhette és kipróbálhatta a játékot.Versenyzésre is van lehetőség, minden évben kétszer a Diákolimpia keretein belül, valamint a női gyeplabdában két kategóriában kétféle bajnokságot rendeznek. Az egyik a kinti, nagypályás, műfüves bajnokság U18 és NB1 kategóriákban, és van benti, kispályás bajnokság, a fenti kategóriákban.

Fiúcsapatok esetében, ha igény van rá, van U16 és U14 kategóriákban is verseny. A csapatoknak edzőtáborozni is van lehetőségük. Rékáék például a Balatonon voltak, ahol a sok erősítès után csobbanhattak egyet a tóban. Sajnos nem dúskálhatnak a lehetőségekben azok, akik edzeni szeretnének, hiszen nem sok női csapat van a fővárosban, vidéken is alig. Ennek ellenére is biztatok mindenkit, hogy próbálja ki ezt a különleges és izgalmas edzésformát. Nem fogjátok megbánni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kep: pixabay,kidsnews

2017 Kidsnews | All rights reserved