Tíz dolog, amit nem sokan tudnak Julius Caesarról


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

1

Sokan úgy hiszik, hogy Caesarról lett elnevezve a császármetszés, mivel ő volt az első ember, aki ilyen módon jött világra. Ez persze egy iszonyatos tévedés, mert Caesar barátunk Kr. e. 100-ban született, és az első hivatalos császármetszést 1610-ben végezték el úgy, hogy a magzat és az anya is életben maradt. Tudniillik Caesar anyja, Aurelia Cotta korában csak abban az esetben végeztek császármetszést, ha az anya haldokolt, a csecsemő viszont még megmenthető állapotban volt. A későbbiekben Caesar maga hozott egy ezt megerősítő (tartalmilag ismeretlen) törvényt.

2

Caesarnak az életében nagy szerepet játszott a nagynénje, illetve a nagynénjének igen befolyásos férje, Caius Marius. Az első esküvőjén – amit Lucius Cornelius Cinna konzul Cornélia nevű leányával ült – egyenesen nagynénje közvetített.

3

Julius koma Kr. e. 75-ben, amikor már császár volt, kerek 38 napig kalózok fogságában volt a Földközi-tengeren. Éppen okosodni akart Apollonius Molonnál, így Rodoszra utazott, ahol is elszenvedte a kalózok szóbanforgó támadását. Jó ideig senki sem tudta, hogy merre jár, hollétére akkor derült fény, mikor a kalózbanda ráeszmélt, hogy ebből a pasasból bizony sok pénzt lehet kifacsarni, így váltságdíjul 20 talentum aranyat követeltek. Caesar erre igencsak kiborult, mert nem tudta mire vélni, hogy a kalózok miért csak 20 aranyat kérnek érte, a császárért. Ezt követően – lévén eléggé exhibicionista – magától felajánlott 50 aranyat magáért cserébe. Az összes szolgáját elküldte a váltságdíjért, ő maga pedig a fenekén ülve várta meg a kalózok fogságában a pénz érkezését. Utólag a kalózok beszámoltak arról, hogy Caesar pompásan elvolt a fogságban is. Verseket írt a fogvatartóinak, esténként felolvasott nekik, és leginkább úgy kezelte eme ismeretlen helyzetet (ismeretlen helyzet=nem ő a legmagasabb rangú a társaságban) hogy ha valakinek nem tetszettek a művei, megfenyegette, hogy felakasztja egyszer. Soha nem hittek neki, saját kárukra, mivel a nagy naivságban Caesar évek múltával felkutatta őket, és egytől egyig nyakát szegte a banda tagjainak.

4

Epilepszia? – Több olyan eset is volt, amikor Caesarnak epilepsziára utaló rohamai voltak. Az egyik ilyen eset a Thapsus elleni ostrom alatti összerogyása. Róma első emberének egészségügyi diagnózisa hosszú évszázadok alatt ugyanaz volt, bár a tudósok más lehetséges okokat is felvetettek Caesar állapotát illetően. A migrént és a furcsa, hirtelen jött rohamokat akár malária, vagy olyan, az idegrendszert megtámadó paraziták is okozhatták, amelyekkel az egyiptomi tartózkodása alatt fertőződhetett meg. A mai egészségügy viszont szentül meg van győződve arról, hogy Julius állapotát tévesen diagnosztizálták.

5

Ennek ellenére Caesar idejében az epilepszia „szent” betegségnek számított, és azon kevés személy, akik tudtak Caesar rohamairól, ezt újabb szent jelnek tudták be.

6

Caesar valamilyen érthetetlen okból kifolyólag diétázott egész életében. Senki nem tudja a miértjét és hogyanját.

7

Mindössze egyetlen törvényes leánya van, Julia (Iulia, akinek így jobban tetszik), az első törvényes házasságából.

8

Caesar első hivatalos felesége Cornelia Cinnillia volt, a második pedig Sulla (ősellensége) unokája, Pompeia, akit elszeretett előle Publius Clodius. Utána következett a nem-hivatalos-de-mindenki-tud-róla szeretője, Brutus anyja, Servilia. Postumiával, Lolliával, Muciával és Tertullával is volt némi (lehet, hogy csak felszínes) kapcsolata. Ez önmagában nem hangzik rosszul, hiszen Róma első embere megengedhette magának, de ezek a nők mind nagy ellenségei feleségei voltak. A leghíresebb szeretője viszont ugyebár Kleopátra volt, akitől egy nem túl hivatalos csemetéje született, Caesarion, azaz kis Caesar.

9

Caesar élete utolsó szakaszában indokolatlanul depressziós volt.

10

A halálát okozó gyilkosságról két tévhit is fut: az egyik, hogy Brutus a gyilkosok között volt. A másik, hogy Caesar a merénylet során azt mondta: „Et tu mi fili Brute?” (Te is fiam, Brutus?) A ma élő legtöbb történész állítása szerint Brutus csak a merénylet szervezője volt, részt nem vett benne, mivel félt nevelőapja dühétől. Nemkülönben Caesart 66 – egyesek szerint csak 17, kinek hogy tetszik – szúrás ért. A merénylői tőle mindössze 1-1,5 méterre voltak, de szegénykéim olyannyira gyatrán szúrtak a késsel, hogy a 66 illetve 17 szúrásból összesen 3 volt halálos. Vannak olyan források is, akik állítják, hogy nem is a Brutusra vonatkozó mondat hangzott el a császár szájából, hanem egy olyan tartalmilag ismeretlen mondat, melyben szidja a merénylői célzóképességét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: pixabay

 

2017 Kidsnews | All rights reserved