Andalúzia, Spanyolország


Tigirl (16éves) - 4 éve

Andalúzia és Spanyolország – a csodálatos dolgok összefoglaló neve. A nyáron volt szerencsém megtapasztalni ezeket a csodákat, amiket sosem fogok elfelejteni. Ha egyszer lesz alkalmatok eljutni Andalúziába, akkor szerintem próbáljátok ki azokat a dolgokat, amikről most beszámolok.
Andalúzia Spanyolország egyik déli tartománya, tengerpartja a Costa del Sol.
Ha családdal mentek, a nyaralás előtt néhány dolgot érdemes átgondolni, és utánanézni.

Mi például béreltünk egy autót, ami nagyon hasznos döntés volt, így nem kellett a szállodában ülni egész nap, hanem elmehettünk messzebbre is. Mivel Spanyolország hatalmas, jóval nagyobb távolságok vannak, mint Magyarországon. Ezeket meg lehet tenni busszal is, de akkor időhöz lesztek kötve. Kocsival kényelmesen lehetett eljutni A-ból B-be. Azért volt egy-néhány hátránya is az autóbérlésnek, mint például a parkolóhely-keresés. Andalúziában a parkolóhely igazi kincs volt! Már csak azért is, mert a spanyolok elég lazán parkolnak. Úgy, ahogy elsőre sikerül, nem hatja meg őket különösebben a felfestett parkolósáv.

 

Egy másik fontos tudnivaló, hogy pár szállodában fizetni kell a Wifiért. Akit zavarna a net hiánya, annak érdemes utánajárni, nehogy meglepetésként érje. Mi úgy oldottuk meg a problémát, hogy Apukám telefonjába két SIM kártyát is lehet rakni, így vettünk egy spanyol feltöltőkártyát, amin volt net-használat is. Ezután hotspoton keresztül megosztotta Apa a mobilnetjét.

Egyéb hasznos információ, hogy Spanyolország igazából más időzónában van hozzánk képest, de ugyanúgy van beállítva az órájuk (ez Hitler és Franco kapcsolatára vezethető vissza a II. Világháborúban). Tehát ott reggel nyolckor kel fel a nap, és este tízkor nyugszik le. Az emberek ennek megfelelően kelnek fel és fekszenek le, a boltok is csak reggel tízkor-tizenegykor nyitnak, ráadásul délután kettőtől ötig szieszta idő van, amikor szintén minden zárva van (még az éttermek is!). Ezt nem árt észben tartani. Ha már az éttermeknél tartunk, megjegyzem, hogy Spanyolországban 10 nap alatt egyetlen egy McDonald’s-ot láttam, helyette rengeteg Burger King van.

Szinte mindenhová belépőt kell venni, ezért ahol lehet, érdemes előre, online megvásárolni a jegyeket. Először is rengeteg sorban állást lehet vele megtakarítani, másodszor pedig valamivel olcsóbbak. Mi Gibraltáron, Granadában és Sevillában is hosszú sorban állást úsztunk meg ezzel.

Már a repülőtéren úgy éreztem, mintha egy teljesen más világba csöppentem volna: annyira különbözött minden Magyarországtól. Az ott töltött tíz nap alatt kiderült számomra, hogy az emberek kinézete, viselkedése, logikája, életstílusa nagyon különbözik az otthoniaktól. A spanyolok lazán kezelik a dolgokat, kicsit nemtörődömséggel állnak hozzá a világhoz, néha már önzők is. Persze ha buliról és jókedvről van szó, akkor abban ők a szakértők. Volt szerencsém megismerni négy spanyol gyereket, és ők például mindig megtalálták az okot arra, hogy nevethessenek.

Persze nem csak az emberekben van különbség. Andalúziában minden város nagyon zöld volt. Rengeteg pálmafa és növény nőtt az utcákon, tereken, a kertekben is. A városok nagyon sűrűn be voltak építve, és szinte minden háznál volt egy beépített medence. Tehát Spanyolország nagyon más, mint a magyar hon. Sőt, még a taxik sem sárgák, hanem fehérek!
Már a reptereken rengeteg szórólapot osztogattak, ezeket mindenképpen érdemes elvenni, egyrészt, mert sok érdekes programlehetőséget kínál, másrészt, a legtöbbjükben van kupon a belépőkhöz, amivel sok pénzt meg lehet spórolni.
Mi a Torremolinos nevű városkában szálltunk meg. Torremolinos igazán varázslatos és hangulatos hely. Mindenhol láthatsz pálmafákat és trópusi növényeket, szabadon repkednek a picike papagájok, és a tenger egyszerűen gyönyörű: mindig más színe van. Itt nagyon szeszélyes a tenger. Amilyen nyugodt tud lenni, olyan bőszen hullámzik néha.
Tudok egy jó kis fagyizót is ajánlani: a Helados D’Arbinit. Több méretű fagyit lehet kérni, nagyon nagy választékuk van, és isteni finomak, nem csak a fagyik, de a smoothiek is (Ez egy gyümölcs püréből készült ital.  A smoothie rendkívül népszerű ital Spanyolországban, de ott máshogy csinálják, mint Magyarországon, mert a spanyolok nem tesznek bele tejet).

Torremolinosban és környékén rengeteg programlehetőség van. Itt van a környék legnagyobb vízi parkja, az Aqualand. Óriási és gyors csúszdák is voltak, de a félősebbek is élvezhették a kisebb, könnyedebb csúszdákat. Az Aqualandban van egy nagyon hasznos dolog, a fast pass. Ez 12 euróba kerül, de megéri az árát, mert ennek segítségével gyorsabban kerülhetsz sorra a csúszdákon. Mi ezzel sokat nyertünk, így nem a sorban állásról szólt az egész napunk.
Torremolinos mellett van közvetlenül Benalmadéna. Itt is sok érdekes dolog van. Van itt egy híres stupa, aminek aranykupolája már messziről látszik (A stupa egy buddhista templom). Nem sokkal odébb van a Colomáres nevű emlékterület, ami Colombusz Kristóf emlékére készült. Ezen a területen egy gyönyörű, kőből faragott „minipalota” van. Olyan, mint egy mór kastély, csak kicsiben. Még kertje is van. Itt az az érdekes, hogy az egész emlékművet három(!) ember, puszta kézzel építette, hét év alatt!
Szintén itt található a Selwo Marina. Tulajdonképpen ez egy kicsi állatkert, ahol vannak papagájok, majmok és a legnagyobb látványosság: delfin show! Nekem ez tetszett a legjobban a Selwo Marinába, nagyon jó kis előadás volt.
Egy másik izgalmas program a Teleférico. Ott egy Cable Car kabinnal visznek fel a hegyre, ami a Malagai öböl felett magasodik, pont ezért csodálatos panoráma nyílik a tengerre.  Ráadásul a hegy teteje már olyan magas, hogy kicsit borultabb időben a felhők között sétálhatsz. Ezen a hegyen madaras bemutatókat rendeznek, amikor a betanított sasokat, baglyokat mutatják meg a közönségnek. Ez azért különleges dolog, mert a legtöbb bemutatott madarat a hegyről mentették. Ha Benalmadénában jártok, akkor ezt szerintem mindenképp érdemes megnézni.

Néhány dolgot érdemes tudni Spanyolország történelméről, mert rengeteg hely van, ahol valami kötődik hozzá. Például Andalúziában több csodás kastély is van, amiket a mórok építettek. A mórok arabok és észak-afrikaiak voltak, akik a Gibraltári-szoroson keresztül érkeztek Spanyolországba. Hatalmas területeket hódítottak és fényes palotákat emeltek. Ezeknek a mór épületeknek a jellegzetessége a gazdagon díszítettség: mintás csempék, nagyon aprólékosan faragott mészkő-boltívek színesítik a kastélyokat.
Azonban ennek már 900 éve. Az igazi érdekesség az, hogy ezek a falak még mindig állnak és teljesen biztonságosak! Sőt, a Royal Alcázar-t (ejtsd: rojal álkázárt), ami Sevillában található, néha még mindig használja a spanyol királyi család.
Volt szerencsém megnézni ezt a palotát, és tényleg nagyon szép volt. Nekem legjobban a kertje tetszett: gondosan megnyírt sövények voltak végig az utak mellet, kis csobogók és szökőkutak tették különlegessé. Ami számomra a legmeglepőbb volt, hogy láttunk a kertben egy pávamamát, és a kis fiókáját, szabadon sétálgatva!

A Royal Alcázarban tett látogatás után elmentünk ebédelni a San Marco Santa Cruz nevű étterembe. Ha Ti is elmentek egyszer Sevillába, akkor szerintem próbáljátok ki, mert amíg Spanyolországban voltunk, ott ettem a legfinomabbat. (Itt megjegyzem, hogy a nyaralás alatt mindenféle tengeri herkentyűt megkóstoltam, de szerintem inkább maradok az olasz konyhánál.) Nagyon jó az étel, hangulatos és szép a hely és még a pincérek is kedvesek.
A mennyei lakoma után elsétáltunk a Plaza de Espagna-ra, ami azért különleges, mert a Star Wars Episode II. egy kicsi részét ott forgatták.

Egy másik mór palota talán a leggyönyörűbb hely, ahol valaha jártam. Ez a granadai La Alhambra. Eredetileg egy katonai épületnek szánták, de gondolom annyira jól sikeredett, hogy végül a mór uralkodók is birtokba vették. Az egész Alhambra két nagy részből áll: a Generalife-ből és az Alcasaba-ból (ejtsd: alkazaba). A Generalife gyakorlatilag a szultánok rekreációs központja volt, itt pihentek, „wellnesseltek”. Az Alcasabán belül volt a rezidenciájuk, és a hatalmas, gyönyörű kertjük, de az egészet egy erőd veszi körül.
Itt különösen hasznos, ha előre, online jegyet vesztek. Ha pedig a palotarészbe szeretnétek bemenni, akkor már hetekkel korábban foglaljátok le a belépőket, mert az egy népszerű turisztikai látványosság, és csak korlátozott számú jegyet adnak el egy napra.

A másik meghatározó dolog Spanyolország történelmében a bikaviadal. A bikaviadal forrása is Andalúziából fakadt, valószínűleg ezért lett a tartomány jelképe a bika. Spanyolország első arénája egy sziklára épült kis városban, Rondában épült. Ronda – neve ellenére – rendkívül szép, hangulatos település. Őszintén szólva én nem szeretem a bikaviadalokat, de akinek ez tetszik, az biztosan élvezné a Bikaviadal története-múzeumot, ami a rondai arénában van. Érdekesség, hogy ebben az arénában, még most is tartanak viadalokat, amikor ott voltunk, akkor még plakátot is láttunk a szeptemberi eseményekről.

Biztosan hallottál már Gibraltárról, vagy a Gibraltári-szorosról. Azt is tudod, hogy milyen különlegességeket rejt ez a hely? Először is Gibraltár Angliához tartozik. Hiába az Ibiréiai-félszigeten van, 1830 óta brit koronagyarmat. Pont ezért, mert ez lényegében már Nagy-Britannia, itt megint más volt minden, mint Spanyolországban. Nekem nagyon tetszettek a piros telefonfülkék és postaládák, amik mára szinte jelképekké váltak. Ráadásul az árak is fontban vannak feltüntetve, de euróval is lehet fizetni. Repülőtere is van, de a kifutópálya a városba vezető autóutat keresztezi. Amikor repülők szállnak fel és le, akkor megállítják a forgalmat, és kocsiból nézheted a repcsiket.
Azért is érdekes Gibraltár, mert itt van a Szikla. Ezen a hegyen szabadon mászkálnak a berber makákók. Vigyázat! A majmok erőszakosak és harapnak!
És még ez sem minden! Ha van egy kis szerencséd és kitisztul az ég, a szikláról nézve, a távolban megpillanthatod Afrika partjait (innen körülbelül 15-20 km)! Egyébként kicsit kísérteties hangulata van a hegy legfelső részének. Egyrészt, mert olyan magas, hogy az alacsonyabb felhők között van, másrészt nagyon romos, lepukkant, már-már sittes kinézete van. Lehet azért, mert itt volt és van is egy katonai bázis. Viszont a szikla alacsonyabb részein le lehet látni a városra, és az nagyon szép látvány.


Ide is a Cable Car-ral lehet feljutni. Most is azt tanácsolom, hogy vegyétek meg online a jegyet, mert itt mindig óriási sorok vannak.

Zárásként összeállítottam egy listát a spanyol alapszavakból. (Egyébként a spanyolok tudnak angolul, csak elég furcsa a kiejtésük.)

Hello! – Hola! – Ejtve: olá (Ezt használják leggyakrabban köszönésképpen.)

Viszont látásra! – Hasta luego! – Ejtve: ásztá luégó

Isten Veled! – Adios! – Ejtve: ádíosz

Köszönöm! – Gracias! – Ejtve: grásziász2017 Kidsnews | All rights reserved