Arcfelismerésre hajtanak a Facebooknál


T.Thomas (20éves) - 4 éve

A mai világ embere, életének több mint 60%-át online tölti. Miközben Facebook és a Twitter és egyéb alkalmazások bűvöletében észre sem vesszük mennyire elszalad az élet az mellettünk. Meg sem halljuk, látjuk nap, mint nap hogyan törték fel valakinek a közösségi oldalát és éltek vissza az adataival. Velünk nem történhet meg! – gondoljuk. Mi biztonságban vagyunk! Pedig mást nem tettünk, csak beállítottunk magunknak egy „asdasd123” jelszót a könnyű megjegyezhetőség kedvéért, aztán neki is álltunk posztolni, chatelni. De nem gondoltunk, bele milyen óvintézkedéseket kellene tenni. Többek között ennek érdekében jött létre az arcfelismeréses azonosítás fogalma.

Amikor a zsaroló vírusok kora a nyakunkra szakadt, nagy hangsúlyt kapott az informatikai védelem fogalma. Számtalan olyan esetről olvashattunk, hallhattunk, amikor valaki személyes adatait elveszítve hatalmas zűrbe keveredett. Mindeközben minden magára valamit is adó vállalat milliárdokat költ az „IT security”-ra az-az arra, hogy az adataikat védjék.

A XXI. század egyik legnagyobb közösségi platformja a Facebook, több milliárd ember személyes adatait tartja számon. A Facebook statisztikája szerint a közösségi oldal több, mint 900 millió aktív felhasználóval rendelkezik, akiknek átlagosan 120 barátjuk van, naponta 250 millió fényképet töltenek fel és 2,7 milliárd bejegyzést like-olnak.

Így nem csoda, ha ennél az oldalnál nagyon fontos a biztonság. Azon mindenesetre érdemes gondolkodni, vajon miért akad ki a fél világ, tiltakozik az Európai Unió a közösségi portál rendszerének minden biztonsági módosítása miatt, és miért szólítanak fel “tömeges FB öngyilkosságra” azaz a Facebook profil törlésére az aktivisták. Pontosan ezekért a szakma számára az elmúlt két év nagyjából a retina scannerek és ujjlenyomat olvasók tesztelgetéséről és fejlesztéséről szólt, viszont azt sokan észrevehettük már, hogy hiába ez a sok új funkció, a Facebook és a többi közösségi oldal még mindig az e-mail-cím jelszó duóval védi a felhasználók adatait az illegális behatolástól.

Sokak feltették már a kérdést, hogy miért nem építik be az új funkciókat. A válasz egyszerű. Ahogy azt már az Iphone arcfelismerőjéről is hallhattuk, történt olyan eset, hogy a tolvaj kikapta a tulajdonos kezéből a telefont, majd az arca felé fordítva feloldotta a biztonsági kaput, így az elvileg megbízhatóság azonnal semmivé vált. Az ilyen esetek miatt a Facebook fejlesztői az arcfelismerő funkciót csak a kétösszetevős jóváhagyással tesztelik.

Abban az esetben, ha sikerülne magunkat kizárni a fiókunkból, lehetőségünk lesz, hogy a Facebook mesterséges intelligenciája az arcunk által hozzáférést biztosítson fiókunkhoz. Persze ez csak abban az esetben lehetséges, ha az eszközről már legalább egyszer sikeresen bejelentkeztünk a fiókunkba. A tesztelés már a zajlik. Ha minden a mérnökök elképzelése szerint zajlik, akkor szélesebb körben is elérhetővé válik a funkció.

Addig is, figyeljünk oda a fiókunk védelmére, állítsunk be kétfaktoros biztonsági hálót és ne maradjunk sehol sem bejelentkezve.Forrás:

kép:

https://pixabay.com

 

2017 Kidsnews | All rights reserved