Egy bárány, két bárány, hár….


kidsnews (127éves) - 4 éve

Vajon, hogyan kíséri figyelemmel egy juhtenyésztő, hogy mennyi állata van? Hogyan tudja őket megszámolni, különösen, ha az egész nyarat a hegyek között, több ezer példánnyal tölti el, és lehetetlen pontosan meghatározni a számukat?

A gyapjú- és hústermeléshez használt kereskedelmi állatok többsége fehér, így minden ötvenedik vagy századik fehér juhhoz hozzáadnak egy fekete színűt is az amerikai gazdák. Ha kint járnak a mezőn, akkor egy magasabb pontról nézve fel, ahol látszik a teljes állomány könnyedén megbecsülhető az állatok száma.

Egy juh soha nem jár egyedül, állítják, tehát ha elkóborol egy nagyobb csoport akkor nagy valószínűséggel a fehérekkel eltűnik egy fekete úgynevezett marker állat is.  Pontosabb számoláshoz, amelyet a legtöbb állattenyésztő évente csak egyszer vagy kétszer tart szükségesnek, összeterelik az állatokat a kutyáikkal, majd elválasztják a bárányokat a juhoktól.

Ezt követően egy keskeny folyosón hajtják át őket amely során lehetségessé válik a számuk pontos meghatározása, illetve az időközben felcseperedett utódok megjelölése.2017 Kidsnews | All rights reserved