Biztonságos közlekedés-3D zebra


kidsnews (127éves) - 4 éve

A közlekedés egyidős az emberiséggel, mióta élünk közlekedünk és ezt mindig is igyekeztünk a lehetőségeinkhez mérten a lehető leggyorsabban tenni. Az ókorban Kínát, Indiát, Mezopotámiat, Egyiptomot már karavánutak kötötték össze, Perzsák 2500 km hosszú úthálózatot építettek, amit fegyveresekkel őriztek. A romaiak ennél is tovább mentek és 300 000 km hosszú úthálózatot építettek ki, ebből körülbelül 100 000 km volt újonnan épített út.

Ha vannak utak, akkor vannak akik használják, így szükséges rendet tenni az utakon és fejekben is hol-mikor-kinek milyen jogai, igényei lehetnek a többi úthasználóval szemben. A Zebra vagy ahogy hivatalosan mondják a kijelölt gyalogos-átkelőhely a legismertebb útjelzések egyike.

A rövid történelmi bevezető után talán már nem is annyira meglepő: elsőként az ókori Rómában használták. Nyomát, Pompei-ben ma is láthatjuk. Az akkori városi vezetők néhány útvonalon, jellemzően az utak kereszteződésében nagyméretű, lecsiszolt kőtömböket fektettek egymás mellé a lépéstávolságra egymástól. Ezek a kőtömbök mai tudásunk szerint 20-35 cm-re is kiemelkedtek  az úttest szintjéből, egymagasak voltak a kövezett járdával.

A napjaink gyalogos-átkelőhely alkalmazására elsőként a 1948-ban került sor Angliában, majd egy évvel később, 1949-ben a „gyalogos-átkelőhely” kifejezést a közúti jelzésekről szóló genfi jegyzék is rögzítette. Az első zebrák még sárga és kék színnel festették, így a zebra köznyelvi elterjedése jóval későbbre, körülbelül 50-es évekre tehető, és James Callaghan-nek politikusnak tulajdonítják az elnevezést.

A „zebrák” kezdetekben kizárólag átkelés szabályos helyét jelezték a közlekedőknek, és nem jelentettek egyet a mai szabállyal, hogy a gyalogosok vannak elsőbbségi helyzetben.

A mai megszokott zebra az 1930-as bevezetése óta használatos, a szabályos fekete-fehér csíkos útburkolati jel, oszlopokon álló narancssárga lámpákkal, amik az átkelni próbáló gyalogosokra hívják fel az autósok figyelmét. Ezeket kombinálják még közlekedési lámpákkal és további figyelmeztető táblákkal.

Azonban egy Izland kis halászvároskában most egy új és izgalmas kezdeményezéssel találkozhatunk. Az új 3D technologiával készült zebra nemcsak a gyalogosoknak ad levegőben járás illúzióját, hanem az autósoknak is egy teljesen új látvány nyúlt. Mivel a zebra optikailag a levegőben van, biztosan minden autós lassítja a sebességét.

 

 

 

 

 Forrás:

kép: pxhere.com

http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=1063

http://tudasbazis.sulinet.hu

www.boredpanda.com

2017 Kidsnews | All rights reserved