Bud Spencer szobor Budapesten


kidsnews (127éves) - 4 éve

– A pisztácia kifogyott. Van vanília, tuttifrutti, karamell, rumos dió, kávé.

– Oké, akkor legyen vanília pisztáciával.

– A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tuttifrutti, rumos dió és kávé.

– Oké, akkor legyen mondjuk tiszta csokoládé egy kis pisztáciával.

– Mondd, te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!

– Azért ne kapd fel mindjárt a vizet, ha nincs, nincs. Szóval akkor mi a választék?

– Van vanília, tuttifrutti, karamell, rumos dió és kávé!

– Megjegyeztem. Akkor mondjuk legyen egy kicsi mindből. Tuttifrutti, karamell, vanília, rumos dió, és kávé. Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát…”😊

 

Talán nincs is olyan, önálló tudattal rendelkező ember itthon, aki a fenti párbeszédet ne tudná reflexszerűen folytatni, vagy legalábbis megmondani az annak helyéül szolgáló sikerfilm címét, megnevezve annak szereplőit. A 86 éves korában elhunyt Bud Spencer filmjei talán sehol sem voltak annyira népszerűek, mint Magyarországon.

A Kincs ami nincs, a Nyomás utána, a Nincs kettő négy nélkül, vagy a Bűnvadászok hihetetlen sikerének okaként közrejátszott, hogy ezekből a filmekből hiányzik a mindennapokat jellemző valódi agresszió és életkortól függetlenül, könnyen értelmezhető mindenki számára. Ezekben a mozikban a jó ügyet szolgálók mindig elnyerik a jutalmukat, a gonoszok pedig, jól láthatóan, gyakran már-már belátva hibáikat megbűnhődnek.

Amikor Bud Spencer filmjei elterjedtek Olaszországban, a 70-es évek elején akkor a szervezett bűnözés és a maffia tevékenysége a tetőpontján volt, mindennapossá váltak a emberrablások, a gyilkosságok, amiket ekkor már nem is próbáltak véka alá rejteni. A rendőrséget is átszőte ez a hálózat” -mondta Tasnádi Szandi szobrászművész, Bud Spencer rajongó amikor az általa a művészről készített szoborról beszélgettünk.

Ebben az időszakban az emberekhez nagyon közel került napi szinten a halál, illetve az, hogy valódi terrorban élnek, hogy félteniük magukat és a családjukat. Ezt a általános társadalmi feszültséget tudta feloldani Bud Spencer és Terence Hill azzal, hogy vér nélkül, a humor eszközével osztott igazságot és mindenki azonosulhatott vele, az akkori helyzetben, folytatja.

Tasnádi Szandi még gyerekkorában vált igazi rajongóvá, hiszen mint mondja a kedvenc filmje a Magyarországon 1984. március 22-én bemutatott Kincs ami nincs vagyis eredeti címén „Chi trova un amico, trova un tesoro”- Aki barátot talál, kincset talál című film.

Akkoriban nagyon sokat játszották a tévében, rengeteget. Talán ez is lehet az oka annak, hogy ennyire elterjedt, de szerintem az is, hogy ez az ironikus fanyar humor az nagyon közel áll a magyaroknak a szívéhez. és talán ez volt a másik, ami megfogott engem és megfogta a többi magyart is.” jegyzi meg szerényen miközben a szobor mostanra már üres vázát mutatva.

A szobor már az öntödében van és a tervek szerint Bud Spencer születésnapján, október 31.-én kerül felállításra Budapesten, VIII. kerületi Korvin sétányon. Az elkészítésével kapcsolatos költségeket támogatók útján kellett előteremteni ami nem volt könnyű feladat még akkor sem, ha a fiatal művész a munkájáért nem is kért pénzt.

Én megálmodtam ezt a szobrot ezt a munkát és akkor el kellett kezdeni támogatókat keresni és persze helyszint. Ekkor jött egy vidéki város Kazincbarcika, de utána ők sajnálatos módon meggondolták magukat és nem akarták támogatni tovább a projektet, én pedig itt maradtam a készülő szoborral, a kibérelt műhellyel” -meséli mosolyogva Szandi

Ekkor jött a budapesti helyszín, hiszen végül a VIII. kerület személyében sikerült támogatót találni, majd a képviselő-testület egyébként szeptember elején döntött arról, hogy az vállalja a szobor felállításának csaknem 9 millió forintos költségét.

Tasnádi Szandi persze gyermekéveit nem csak tévénézéssel töltötte, hiszen portfólióját nézve egyértelművé vált, hogy már egészen kicsi korában közel került az alkotóművészethez. A Képzőművészeti Egyetemen 2016-ban diplomázott mesterképzés keretében, mint szobrászművész, majd 2017-ben képzőművész-tanár mesterképzésen vett részt eredményesen.

Mindig is képzőművész szeretett volna lenni mert úgy érzi erre született. „A szakma választott engem, és nem én őt” jegyzi meg. A fiatal tehetség a Kondenz művészeti csoport vezetőjeként, ma már idegen nyelvi környezetben is otthonosan mozog, többek között angol nyelven is publikál.

Hitvallása szerint bár a művészet már nem az a színtér, ahol meg lehet változtatni a világot de lehetőséget ad arra, hogy újra gondoljuk a világ dolgait általa.

Ezzel a lehetőséggel, októbertől mi is élhetünk, ha Budapesten járva megtekintjük a nagy igazságosztót, aki már életében a filmtörténet egyik meghatározó, legendás alakjává vált.2017 Kidsnews | All rights reserved