Ha a rögbit választod, egy újabb családot nyersz


kidsnews (127éves) - 4 éve

„Látni fogod, hogy milyen megfontoltan cselekszenek a játékosok. Mert senki sem vitatkozik jón és rosszon a harpastumnál csak a továbbdobás és az elkapás az érdekes. Megvan benne a technika, a gyorsaság, a kiegyensúlyozottság, a mozgalmasság és az elme játéka”- Lucius Flavius Arrianus Xenophon római történetíró

A korai „sporttudósítás” így írta le i.e.100 körül a mai nevén rögbinek ismert játékot. Bár akkortájt a rómaiak még jellemzően katonai kiképzési céllal és a fizikum fejlesztésére alkalmazták, annak szelídített változata az 1800-as években hazánkban is megjelent.

Ezután dr. Ottó József fővárosi tanár kísérelte meg először tanítványaival a játék meghonosítását úgy, hogy azt a középiskolás fiatalok igényeihez alakította. Bár a játék akkoriban Magyarországon nem igazán terjedt el ma már több tucat rögbicsapat és klub található hazánkban.A játék célja, hogy mind a két csapat játékosa, betartva a tisztességes játékra vonatkozó elvárásokat, valamint a játékszabályoknak és sportszellemnek megfelelően, megpróbálja az egyébként ovális alakú labda vitelével, passzolásával, rúgásával és lehelyezésével annyi pontot szerezni amennyit csak tud.A szabályok szerint a labdát csak hátrafelé lehet passzolni, előrefelé csak kézben vinni vagy rúgni szabad. Szerelni csak azt a játékost lehet, akinél a labda van akár annak földre vitelével, a mélyfogással. A földre vitt játékosnak ezután, ha még nem tette el kell engednie a labdát.

 

A rögbipálya felülete a sport hivatalos szabályai szerint lehet fű, hó, agyag vagy homok. A játéktér mindkét végén a úgynevezett célterület található, ahol a labdát le kell helyezni. A rögbit kétszer 15 fő játssza, a játékidő pedig 2×40 perc.Az NB I-ben játszó, Budapesti Exiles, azaz Budapesti Száműzöttek rögbi klubbot 1991-ben alapította néhány angol és francia játékos, akik Budapesten tanultak, dolgoztak és hazánkban sem akartak lemondani a sportról a rögbiről.  Bár a klubnak az első években még csak külföldi tagja volt, ma már több mint 25 évvel később egy igen barátságos közeg a magyar és a külföldi játékosok számára, hiszen a játékosok fele már magyar.

Ebben a multikulturális környezetben, amely egyébként nyelvgyakorlásnak sem utolsó, szívesen osztják meg egymással a rögbi iránti elkötelezettségüket és az utánpótlásra is nagy erőt fektetve várják a sport iránt érdeklődő fiatalokat.  Többszörösen bajnok klub ma már női csapattal is büszkélkedhet. Heti egy-két alkalommal tartanak edzéseket.

Nem kell megijedni mondják, hiszen az edzéseket a jelenlévők fizikumához, a biztonságot szem elött tartva alakítják. A rögbi „all inkluzív” mondja Habóczki Zsolt, a Budapest Exiles elnöke és az utánpótlás fejlesztéséért felelős vezetője. Férfiak, nők és fiúk, lányok is tudják játszani, az edzések a játékosok fejlesztése is úgy van kidolgozva, hogy illeszkedjen a gyerekek fizikumához, habitusához- mondja.

A Budapest Exiles minden játékos számára nyitott nemzetiségtől, életkortól és nemtől függetlenül a sport ingyenesen kipróbálható, jelentkezni az egyesület, Facebook oldalán lehet.Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_r%C3%B6gbicsapatok_list%C3%A1jahttps://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6gbi

2017 Kidsnews | All rights reserved