Coraline- aki nem Caroline


Kék Homár (17éves) - 4 éve

Neil Gaiman, angol író elsősorban felnőtteknek szóló sci-fi és fantasy regényeket ír, valamint az ő nevéhez fűződik a híres The Sandman című képregénysorozat is.

Biztosan sok fantasy témájú regényt olvastatok már, de Gaiman műveit azért is fogjátok szeretni, mert kiemelkednek a műfaj tömegéből. Igényesen felépített világ, érdekes és vicces karakterek, és néhol egészen szépirodalmi stílus jellemzik a könyveit, amelyek egytől-egyik érintenek valami elgondolkodtató témát is.

Ma a Coraline című ifjúsági regényével ismerkedhettek meg. Főhőse a kalandvágyó kislány, Coraline, akit a felnőttek sokszor tévesen Caroline-nak hívnak.

Coraline szüleivel egy ódon bérházba költözik, ahol rengeteg titok rejtőzik. A vadregényes kertben van egy különös kút, messzebb pedig egy elhagyatott teniszpálya. Coraline a szomszédokkal is megismerkedik, például a különös Mr. Boboval, aki azt állítja, hogy van egy saját egércirkusza, és két kiérdemesült színésznővel, akik teafűből jósolnak neki.

Ám egy esős napon unatkozni kezd. A szülei nem foglalkoznak vele.

Így aztán belép a szalonból nyíló titokzatos ajtón, amely egy másik világba nyílik. Itt is vannak szülei, egészen pontosan egy Másik Apja és egy Másik Anyja, akik mennyei ételeket főznek neki, és szívesen játszanak vele. Csak éppen van egy furcsaságuk: gombok vannak a szemeik helyén… Coraline bebarangolja a tükörvilágot, belenéz egy véget nem érő színházi előadásba, amelyben színésznő szomszédai szerepelnek fiatalabb változatban, felfedezi a kertet, és megismerkedik egy fekete macskával. Másik Anyja marasztalni akarja, felajánlja neki a gondtalan élet lehetőségét, ha cserébe Coraline szeme helyére is gombokat varrhat.

Coraline inkább visszatér a valódi világba. Viszont egyik tükörvilágba tett látogatása után nem találja otthon a valódi szüleit.

Másnap a tükörvilágban ijesztő felfedezést tesz: hosszú sétára indul a kertben, de ahogy egyre messzebb kerül a háztól, úgy válnak egyre elnagyoltabbá és kidolgozatlanabbá a fák és a virágok, majd minden fehér lesz körülötte, akárcsak egy üres rajzpapíron.

Mikor visszatalál a házhoz, Másik Anyja újra marasztalni kezdi. Mivel Coraline nem engedelmeskedik neki, dühös álszülője bezárja egy szekrénybe, ahol kétségbeesett gyerekek szellemei lebegik körül a kislányt, akik a maradás mellett döntöttek.

Coraline megfogadja, hogy megkeresni a gyerekek lelkeit tartalmazó üveggolyókat, viszont ehhez ki kell játszania ravasz Másik Anyját, és még a szüleit is meg kell találnia.

Vajon sikerül újra békét teremtenie a talpraesett kislánynak? És vajon a szülei rájönnek majd, hogy elhanyagolták a lányukat?

Kiderül, ha elolvassátok ezt a fantáziadús, fordulatos és szórakoztató regényt. Nem árt, ha szeretitek a borzongást, a rejtélyeket, a felfedezősdit és a sötét pincéket, ahol ki tudja, milyen lények rejtőznek…2017 Kidsnews | All rights reserved