Cserebere fogadom


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Bizonyára sokan találkoztatok már böngészés közben cserediák ajánlatokkal. Magyarország is részese rengeteg ilyen programnak, lehetőségnek, sok nemzetközi szervezetnek van irodája itthon és foglalkozik cserediák programokkal.

-Tanulj te is külföldön! -mondják

-De mi abban a jó?

A kérdés kibogozásában   Bangáné.J.Rita segít nekünk, aki az AFS nemzetközi cserediák alapítvány nemzeti igazgatója.

Ha a szülőket kérdezed, ők azért támogatják a csereprogramokat, mert gyermekük akár akarva akár akaratlanul elsajátítja az adott országban beszélt nyelvet. Ez óriási előny, hisz ahogy IV. Károly is mondta:

Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.

De valójában ez csak egy hozadéka a külföldön tanulásnak. Emellett még nagyon sok előnnyel jár a csereév. Ezért ha engem kérdezel, én nem kifejezetten a nyelv magabiztos elsajátítását fogom hangsúlyozni.  Ugye már az is egy hatalmas plusz, hogy egy teljesen más országban, a megszokottól eltérő környezetben töltöd el ezt az évet. Nagyon sok kapcsolatra teszel szert, hiszen megismered a helyi diákokat, fogadócsaládokat.

Rita:Igen így van, a befogadó családon keresztül része leszel a fogadó országban élő emberek mindennapjainak. Nem azt ismered meg, ahogyan a prospektusok mutatják, hanem ahogy egy valódi helybéli megéli a mindennapokat. Gondoljunk csak bele,  vannak akik például muszlim országokba mennek cserediáknak. Egy ilyen helyen rengeteget lehet tanulni számunkra idegen kultúrákról, egészen más értékek, szokások, napirendek, ünnepek szolgálnak keretként egy család, diák életéhez, mint itthon.  Ha valaki a cserediák programokon  keresztül megy ki külföldre és ott eltölt egy csereévet, akkor más diákokkal egy közösségbe kerül, így nem csak a helyi viszonyokat tudja majd feltérképezni, hanem barátságokon keresztül ízelítőt kap a világ sok más tájáról is. Szervezetünk számos olyan programot kínál, melyben a különböző kultúrkörökből érkező  diákok találkozhatnak egymással.

Továbbá akkor is érdemes belevágnod a cserediákprogramba, ha például  sok nemzetközi példa alapján karrieredet a későbbiekben multinacionális vállalatoknál képzeled el. Ebben az esetben is sok előnnyel járhat, ha már idejekorán belekóstolsz, hogy milyen a világ más országaiban élni.  Ezen kívül, ha esetleg nem otthoni környezetben találod majd meg álmaid munkakörét, nagy segítség lesz a cserediák programban külföldön megszerzett tudás és tapasztalat! Nem szorít semmi korlátok közé, csak a te döntésed, hogy anaszteziológus asszisztens, légi forgalom irányító, vagy éppen tengerbiológus leszel-e.

Ez mind igaz, de sokan megrettennek egy München, vagy London elképesztő forgatagától  és főleg attól a gondolattól, hogy egy ilyen pezsgő nagyvárosban kell megtalálnia a boldogulást egymagában.

 

Rita-  ez természetes, nem minden fiatal számára vonzó az élet megapoliszokban.  Mivel a mi szervezetünk és sok más cserediák program szervező tevékenysége országos, így ha épp nem kedveled a nagyvárosokat, a pezsgést, akkor van lehetőséged vidéken eltölteni a csereévet. Minden országban, városban, ahol vannak diákjaink, dolgoznak önkénteseink, akik segítenek. Akár a fogadócsaládnak, akár neked. És ezen kívül még programokat is szerveznek, helyi nyelvet oktatnak.

Ne gondold azt, hogy ez az év csak kőkemény tanulásból áll! Van lehetőség kirándulásokra, városlátogatásokra és más remek programokra, így élvezetessé lehet tenni az élet minden egyes percét.

Azzal, hogy belevágsz, egy új világ nyílik meg előtted.

Következő részben a befogadás kérdéseivel foglalkozunk.Forrás:

Segítő:  AFS Magyarország nemzeti igazgatója Bangáné. J. Rita.

2017 Kidsnews | All rights reserved