“Ma nem lehetett megtartani a születésnapot, mert ma is lövöldöztek” – Csics Gyula naplója


kidsnews (127éves) - 4 éve

Csics Gyula 1956. október 23-tól 1957. március 15-ig írta a naplóját, az ő szavait idézve, “válogatás nélkül, mindent tiszta lélekkel elfogadva”.  Azt tervezte, nagyapakoráig nem mutatja meg senkinek, mivel abban a történelmi korszakban komoly következményekkel járt, ha valaki az ’56-os eseményekkel kapcsolatos gondolatait rossz helyen vagy rosszkor mondta el.

Csics Gyula naplója ezért 35 évig elzárva várta, hogy a közönséghez is eljuthasson.

Az 1956-os forradalom idején tini korát kezdő Csics Gyula naplóját pár évvel ezelőtt adta ki az 1956-os intézet, így mi, az olvasók is betekintést kaphatunk a forradalom napjaiba. Úgy, ahogy ő maga látta akkor és ott a világot, olvasva a megfogalmazott mondatokat, nézve a rajzokat, szóró- és képeslapokat, fotókat.

 

 

Néhány részlet a naplóból kommentár nélkül.

„1h-kor hazajöttünk ebédelni. Anyu azt mondta, hogy menjünk a kisszobába, mert a légnyomás betörheti az ablakot. Délután átmentem Jancsihoz. Náluk a várost csináltuk. Én egy utcát és egy teret neveztem el a forradalomról. Este Nagy Imre miniszterelnök beszédet mondott. Beszédében megígérte, hogy megszűnik az ÁVH, nemzeti ünnep lesz március tizenötödike”

„Ma reggel 7h körül ébredtem. Olvastam a „Tom Sawyer kalandjai”-ból. Góré elment már korábban sétálni. Mikor hazajött azt mondta, hogy a Pártháznál sok halott ávós van. Az ávósok nagyon kegyetlenek voltak, s ezért minden ember legalább egyszer belerúgott. Ezért már soknak kint volt az agyveleje, vagy a bele. Apuval 9h-kor sétálni akartunk menni. A kapuban megtudtuk, hogy a „Palace” szállóban még sok az ávós. Ebben a pillanatban egy autó jött szirénázva. Az egyik ablakból egy nemzetiszínű zászló, a másikból pedig egy golyószóró állt ki. Mindenki azt mondta, hogy a „Palace” szállóba ment.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép

Kép:

 

2017 Kidsnews | All rights reserved