Daruvonulás a Hortobágyon


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az ősz legérdekesebb élménye lehet a daruvonulás, Szóval érdemes beiktatni egy kirándulást, a Hortobágyra! Tudtad? – hogy a Daruvonulás szempontjából Hortobágy egész Európa legkedveltebb helyszíne. Évente közel 160 000 madár érkezik erre a területre. A tarlókon táplálkozó darvak 20-30 ezres csapatokban indulnak éjszakázó helyükre, egyedülálló látványt adva a naplementében.

A darvak megjelenésre karcsú, kecses madarak. A hímek testhossza 120-130 cm, míg a tojóké 100-110 cm közötti. Szárnyfesztávolságuk átlagosan 180-240 cm közt mozog. Alapszínük palaszürke, fekete szárnyvégekkel, fején fehér, fekete és vörös mintázattal.

A közönséges daru, vagy más nevén szürke daru (Grus grus)  sok más nemzethez hasonlóan, a magyaroknak is tisztelt, ősi vadmadara. Az éberség és a hűség jelképeként számos ókori és középkori megjelenítésen láthatjuk, általában lábával követ tartva.

Észak-Európa, Eurázsia (Svédország, Finnország, Észt- és Oroszország) területein erdős, nádas, lápos sztyeppéin költ. Fészkeléshez nyugodt, embertől távoli helyet választ. Rendszerint vízzel, láppal, mocsárral, nádasokkal borított területek. Sok esetben egy életre választ társat magának. Párválasztása a „dürgés” egyfajta „duett” a hím és a tojó közt. Ez nem összetévesztendő a „darutánccal”, mely a hímek közti harcban jelenik meg, erőfitogtatásként.

Táplálékhiány miatt Észak-Afrikába, Dél-Európába, és a Közel Keletre vonulnak telelni. Ősz elején megkezdik a gyülekezést, és útnak indulnak az első csapatok. Közép-európai útvonaluk egyik állomása hazánk, ahol „félúton” megpihennek. A legutolsó csapatok általában november közepéig maradnak, de leginkább az első hó megjelenéséig. Itt tartózkodásuk csúcspontja október közepére tehető.

 

http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/darvak-vilaga/oldal/daruvonulas-a-hortobagyon

 

 

 Forrás:

Forrás:

kép:

 

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved