A denevérek felismerik egymás hangját


kidsnews (127éves) - 4 éve

A denevérek felismerik egymás hangját

A repülőkutyák  főként akkor kommunikálnak, ha problémájuk van egymással, lehet hogy a másik lecsapott egy általuk kinézett ételre, vagy valaki elfoglalta alvóhelyüket. Pontosan mit mondanak, az egyelőre rejtély, de lassan talán erre is fény derülhet.

A denevérek nem az egyedüli emlősök, akik képesek hangfelismerésre – mi, emberek is alkalmasak vagyunk rá. Már a számkijelzéses mobiltelefonok előtt, éjszakai sötétben is felismertük, ha egy jó ismerősünk azt mondta „Szia, én vagyok”. Azonban valaki felismerése hang alapján csak meglévő ismeretségnél működik: egy vadidegent nem tudunk a hangja alapján beazonosítani, hiszen még sosem hallottuk azt.

A denevérek ugyanazokkal a testrészeikkel képzik a hangokat (tüdő, gégefő, garat, orrüreg, szájüreg –fogak, fogmeder, szájpadlás, nyelv –, ajkak), mint az emberek. Mindkét fajnál e testrészek egyedi formája okozza az egyénre jellemző hangzást. Sok szabadidővel rendelkező tudósok még azt is megfigyelték, hogy izgatottságukban a denevérek hangja is magasabb lesz! Az emberek ugyanakkor meg tudják különböztetni egy ismerős hangját egy idegenétől. Vajon a szintén társaságban élő denevérek is? A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatói erre voltak kíváncsiak.

„A denevérek rendkívül érdekes állatok a hangfelismerés szempontjából, hiszen éjszakai életmódjuk miatt a tájékozódásra és a fajtársakkal való kommunikációra is a hangjukat használják” – mondta a kutatást vezető Hanna Kastein.

A kutatók fogtak két denevércsoportot, és két hónapon át figyelték őket, ahogy elkülönített alvóhelyükön viselkednek. Azt feltételezték, hogy az alváshoz kapcsolódó gyülekezés során szoros kapcsolatok alakulnak ki közöttük. Mindkét alvóhelyről felvettek számos denevérhangot, feljegyezve hogy melyik csoport adta ki. Ezután lejátszották a hangokat mindkét csoportnak.

Amikor felváltva játszották le a saját csoporttagok hangját az idegen csoport tagjaiéval, azt tapasztalták, hogy a denevérek jobban „felkapták a fejüket” az ismerős denevérek hangjára, mint az idegenekére.

Ebből a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy nemcsak megkülönböztetik egymás hangját, de fel is ismerik, ha egy „barátjuk” szól… Azt viszont még ezután sem tudhatjuk, hogy azonosítani tudják-e az illetőt, vagy csak általában azt, hogy már lógtak egy ágon valamikor…

 

 Forrás:

nationalgeographic.com

2017 Kidsnews | All rights reserved