Dice forge – a sors kovácsai


kidsnews (127éves) - 4 éve

Kétségek között őrlődőm, hogy mit is írjak ezzel a játékkal kapcsolatban. Egy meglepően jól végig gondolt „profi” játékkal van dolgunk. Látszik, hogy a készítőnek ez már a sokadik játéka: letisztult, remekül megtervezett az egész, mind játékmenetben, mind dizájnban. Nagyon jó élmény játszani vele!

De miután nem stratégiajáték függő ismerősökkel is kipróbáltuk, vegyesek lettek az érzéseim. Sokan lesznek majd, akik imádják (köztük én is), de azért lesznek és talán már vannak, akiknek csalódás lehet. Nehéz megmondani, hogy kinek fog bejönni és kinek nem. A legkönnyebben talán a Dominion-hoz, illetve a „Dominion élményhez” tudnám hasonlítani. Ha az bejött, akkor valószínű, hogy ezt is élvezni fogod.

A stratégiai játékok nagyon sokfélék lehetnek. Az élményt (a játékidő mellett) leginkább a szerencse – stratégia egyensúly határozza meg. Ha bármelyik hiányzik, vagy túl nagy szerepet kap, a játék unalmas lesz.

A Dice Forgeban dobókockákkal dobunk, és az eredmény szerint kapunk nyersanyagokat. A szerencsén múlik, hogy jót vagy rosszat dobunk? Csak részben, mert fejleszteni tudjuk a kockáinkat! Vagyis jobb és jobb kockaoldalakat tudunk venni, amit felpattinthatunk a kockáink oldalára. Ez egy zseniális tovább gondolása a Dominionos pakliépítésnek. Bár a tematika a két játék esetén hasonló, mégis egészen új játékélményt nyújt a kocka!A lehetséges kombinációkat (és így a stratégiák számát) nagyban növeli, hogy két kockánk van, és többszöröző oldalakat is lehet venni. (Tehát pl. ha az egyik kockán 3x –t dobunk akkor a másik kockán dobott érték háromszorosát kapjuk.)

A kombinálgatás alapvető élmény a játékban! Főleg az első néhány játszámban, mivel rengeteg kombinálgatni való van.

Ettől első látásra a játék elég bonyolult. Annyi minden van itt, hogy az ember csak kapkodja a fejét: kockák, kockaoldalak, mindenféle kártyák, csomó féle nyersanyag, győzelmi pontok, jelölők, figurák. Felsorolni is nehéz, úgyhogy nézzük inkább a lényeget.

Három féle nyersanyagunk van: arany, napszilánk, holdszilánk. Ezekből kockaoldalakat és kártyákat is vásárolhatunk. Szintén gyűjthetünk győzelmi pontokat (akár nyersanyagból vásárolva, akár közvetlenül), nyilván az nyer a játék végén, akinél ebből a legtöbb van, de játék közben ha ezt veszel, nem nagyon fejlődik a kockád, vagy kevesebb lesz a kártyád. Aki viszont kockát és kártyát is tápol, egyszer csak azt veszi észre, hogy dől ugyan a nyersanyag, de pár kör múlva vége a játéknak és alig van győzelmi pontja…

A kockadobások és kártyák közös hatása sokféle kombinációt tesz lehetővé, de ez a kusza sokféleség mit eredményez a játékidő szempontjából?

Ezen a ponton jött ki számomra igazán a játék profizmusa. Ugyanis meglepően rövid! Még négy játékossal is alig egy óra, két játékossal pedig csak 30 perc. Mintha egy nagy klasszikus stratégiai játék élményét összesűrítenénk és kivágnánk belőle az unalmas részeket (pl. a többiekre várást).

Ez roppant fontos tényező egy stratégiai játéknál, mert pont azért kerülnek elő ritkán az ilyen játékok, mert hosszúak. Ha feljönnek a barátok pár órára, akkor nem vesz elő az ember egy 3-4 órás Catant vagy Trónok harcát, bármennyire is szeretjük. A Dominion már határeset, de a Dice Forge ebből a szempontból a legjobb választás!

A dizájn a másik erős pontja a játéknak. A Dice Forge e téren is nagyon kitesz magáért, szinte lehetetlen hibát találni benne. Gyönyörű képek, ábrák, minőségi műanyagok (ami a kockáknál, és az oldalak folyamatos föl-le pattintásánál elég fontos szempont), minden apróság tárolására odafigyelő dobozbelső. Társasjáték rajongókat megcélzó piacon annyira magas már a mérce, hogy nem irigylem a jövő játéktervezőit.

Taktikázás, agyalás, aztán izgulás, hogy bejön-e amit kitaláltál. Ha a célközönségbe tartozol, tényleg gyöngyszem ez a játék! Új is, jó is, rövid is, szép is.

Persze nem fogja megváltani a világot, de ha szerettétek a Dominiont, akkor feltétlenül próbáljátok ki!

 

A társasjátékozás élményét a Gémklub Kft. támogatásának köszönhetjük.

 2017 Kidsnews | All rights reserved