Elche – a spanyol pálmaliget


kidsnews (127éves) - 4 éve

Van egy eldugott hely Európában, ahol egy közel 200000 pálmafából álló oázisba épült városka áll. Ez az Alicantétól rövid autóútra lévő Elche, amely mára már a világörökség része és leginkább arról nevezetes, hogy rengeteg pálmafa él itt.

Ez a gigászi erdő a legenda szerint a városvédő pun katonák szétköpködött datolya magjaiból nőtt ki. Számomra külön elragadó a városkában hogy nincs minden lépésnél angoloknak szánt gyorsétterem fish and chipssel, nem ütközik az ember bringóhintón utazó német családokba, az éttermekben is csak spanyol (na maximum valenciai katalán) nyelvű menü van.  A tengerpartól pedig csak néha tévednek ide turisták.

Az itt megtalálható csodálatos növényzet még az arab világban is párját ritkítja, pedig Elche nem is az arab félszigeten van hanem dél-Spanyolországban. A Város mégis inkább az észak afrikai városokra emlékezteti az ide érkezőt.

Bár mára már a város és az épületek, az egykori pálmaliget nagy részét elfoglalták, még mindig lenyűgöző köztük vagy a parkokban sétálni. A több tízméteres pálmák hatalmas levelei közt átszűrődő napfény sejtelmesen világítja meg a virágokat. A legérdekesebb mégis a Huerto del Cura – a papi kert.  Fénykorában a nagy pálmaliget része volt, mára már gondozott botanikus kert, ahol a pálmák alatt a különféle helyben honos, és afrikai növények élnek. A szépérzék és a természet csodálatos együttműködésének terméke a szárazság dúlta spanyol vidéken a dús trópusi paradicsom hangulatát idézi. Nyáron különösen jellemző kánikulában az erdőt átszövő öntözőcsatornák és szökőkutak által válik még elviselhetőbbé az időjárás.

A szűk utcákból álló belvárosban sétálva, az egykori mór erődből vagy a Szűz Mária templom 37 méteres tornyából is lenyűgöző látvány a kisváros utcáin hömpölygő turisták forgataga és a 2000 éves pálmaerdő együttes látványa.

A mára már leginkább cipőgyártásból profitáló kisváros számos bevásárlóközponttal és egy gyermekek számára kihagyhatatlan, kerékpárral bejárható „kresz parkkal” is rendelkezik.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved