A feminizmus, vagyis a nők egyenjogúságának eszméje


Kék Homár (17éves) - 4 éve

A feminizmus, vagyis a nők egyenjogúságának eszméje meglehetősen divatos manapság. Már az osztálytársaim is lelkesen viselik a Feminist feliratú pólókat, és egyre több cikket találok a témában csupán a facebookos hírfolyamomat böngészve.

Bizony, a feminizmusnak most már bérelt helye van kultúránkban és a zenészvilágban is. Az őrülten népszerű popdíva, Taylor Swift például egy egészen komoly nyilatkozatot adott közre még 2015-ben. Így vallott feminizmusáról:

„Ha egy férfi a legmélyebb érzelmeiről, a sebezhetőségéről ír, akkor ő bátor, ha egy nő teszi ugyanezt, akkor ő túltolja vagy nyafog. A nőgyűlölet születésüktől beleivódott az emberekbe. Úgyhogy nekem a feminizmus talán a legfontosabb mozgalom, amit a magadévá tehetsz, mert ez egy kifejezés az egyenlőségre.”

Taylor Swift gondolkodását saját elmondása alapján az Emmy-díjas író és színésznő, Lena Dunham nem is olyan régen kiadott emlékiratai, a Not That Kind of Girl (Nem az a fajta lány) változtatta meg. Az amerikai popénekes úgy nyilatkozott, a színésznő döbbentette rá, hogy feminista álláspontot képvisel, akkor is, ha eddig nem mondta ki.

Bizony, ezzel a nyilatkozattal és a karrierje felívelésével lányok millióinak mutatta meg, hogy igenis érdemes a személyes valóságukról dalokat írni. Így rengetegen ragadtak tollat és gitárt, példaképként tekintve kedvenc énekesnőjükre. Aki intelligenciájának köszönhetően felküzdötte magát a zeneipar legbefolyásosabb emberei közé, akik főleg férfiak: producerek, menedzserek, kiadótulajdonosok. Ők döntenek arról, hogy kiből váljon világsztár és ki szoruljon ki a mainstream zenészvilágból…

Itt van tehát egy sikeres, okos, szimpatikus sztár, aki emberek millióit tudja megszólítani pár jól eltalált dallammal. Csakhogy mégis keringenek olyan hírek az éterben, miszerint ő egy „csapás a feminizmusra”. Csak azután kezdte magát feministának tartani, miután ez divatos és menő lett.

Huszonhatodik születésnapján például csak egy csípős bírálatot kapott Camille Paglia-tól. A kritikusnő a Hollywood Reporterben elitista, náci Barbie babának nevezte az énekesnőt, és kifejtette, mennyire ellenszenves a viselkedése.

Ezenkívül az sem elhanyagoltható érv, hogy úgy tűnik, szerinte a feminizmus csupán az ő személyes felhatalmazásáról szól, és nem a nők számára nyújtott nagyobb jóról.  Ezek a 2015-ös érvek kicsit elavultnak tűnnek, viszont idén újra előtérbe került a téma, ugyanis Taylor idei lemezének címe Hírnèv lett. A Look What You Made Me Do-hoz forgatott videoklipjében szerepet kap egy kígyó, ami – egyesek szerint – Kim Kardashiant szimbolizálja, és azt jelenti, hogy Kardashian leleplezte Swift hazugságait férjéről, Kanye Westről. Viszont akár a hírnév metaforájának is tekinthető. Ha egy kicsit többet akarunk belelátni a dologba, akkor akár azt is kihámozhatjuk belőle, hogy Taylor a fehér feminizmust egyfajta márkaként szeretné használni, és más nőket a sárba tipor, miközben a női erőről beszél, és csak az őt közvetlenül érintő ügyekkel foglalkozik.

És ott van még a hírhedt Bad Blood című dal, ami állítólag a női erő előremozdítását szolgálta, de sokan úgy gondolják, hogy Katy Perry megalázásáról szól, akivel amúgy is gyakran hajba kapnak. Nézzünk csak egy részletet a dal szövegéből:

„Nem hiszem, hogy van rá megoldás

Nagyon mély sebet ejtettél

Ellenségek lettünk

(…)

Csak a show kedvéért mondod, hogy sajnálod.

Nos, meglehetősen felemás a kép Taylor Swift feminizmusáról. A mérleg egyik serpenyőjében ott van az, hogy a dalaival és az életérzésével rengeteg embert inspirált, és sokan biztosan jobban tudtak azonosulni a feminizmus eszméjével annak a tudatában, hogy kedvenc énekesük is ezt a nézetet vallja. Csakhogy a mérőeszköz másik oldalát terhelik a divatfeminizmusáról szóló pletykák, a videoklipjével és a dalszövegével kapcsolatos találgatások. Hogy merre billen a mérleg? Gondolkozzatok el rajta, és döntsétek el ti!

Itt meg is nézhetitek a Bad Blood videoklipjét:Forrás:

kép:

https://upload.wikimedia.org

https://commons.wikimedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved