GONDOLATTÉRKÉP


kidsnews (127éves) - 4 éve

Pontosan tudom, hogy a cím elolvasása után már látod magad Frankenstein laboratóriumában, szinte érzed, ahogy leborotvált fejedre elektródákat rögzítenek hisztérikusan nevető főgonoszok. Bármilyen izgalmasan is hangzik az előző leírás, a mind map, vagyis gondolattérkép sokkal inkább egy tiszta lap, egy fehér tábla vagy egy lassan pulzáló üres képernyő.  Ezáltal a vizuálisan könnyebben rögzítő emberek gyorsabban, hatékonyabban tanulhatnak, és főként a tanultakat sikeresebben rendezhetik, tudatosíthatják. Lehetőséget adhat arra, hogy gondolataikat átlássák, rendezzék, egységes formába hozzák. A mind mapping módszert Tony Buzan dolgozta ki, és leképezése az emberi agy természetes működési elve alapján készült, hozzájárulva ezzel is a könnyebb megértéshez, használathoz.

A gondolattérkép egy vizuális eszköz, ami szavakat, színeket és képeket használ, a gondolattérképen ábrázolt fogalom, esemény számunkra könnyen emészthető megjelenítésére. Úgy, hogy középre felírjuk a magyarázni/megjegyezni kívánt fogalmat, eseményt, bármit, és kifelé haladva, ágak segítségével jelenítjük meg a kapcsolódó infókat.

 

A gondolattérkép jellemzői:

  • A mind map alaptárgya mindig egy központi képben tisztul ki.
  • A fő témák mindig a mind map központjából ágaznak ki.
  • A főágakhoz kapcsolódnak a kevésbé fontos információkat hordozó elágazások.
  • Az ágak egy csomópontokkal kapcsolódó, idegsejt alakú szerkezetet alkotnak.
  • A kiágazó ágak egy-egy szavas fontos infót tartalmaznak, amely nyomtatott betűvel egy-egy összekötő vonalon helyezkedik el.

Persze, ha app-függő vagy, a MIND MAP esetében is találhatsz remek alkalmazásokat.

Az egyik igazi veteránunk, az XMind mindent tud, amit kell, segíti a munkát rengeteg sablonnal.

Freemind nagy előnye, hogy teljesen honosított, így van magyar nyelvű felülete. Akár egyszerre több ötlettérkép is szerkeszthető benne.

Mindmaps egy remek online lehetőség a gondolattérképek készítéséhez. Mindenre képes, ami szükséges. Viszont a felületét kicsit szokni kell, ne csüggedj el az elején, a végeredmény megéri a ráfordított időt.Forrás:

cikk:

cikk2:

 

2017 Kidsnews | All rights reserved