A gyűrűsfarkú maki lehet majd a kulcs a hibernálásához?


kidsnews (127éves) - 4 éve

A gyűrűsfarkú maki rendkívüli hibernációja lehet majd a kulcs az emberek hibernálásához az elkövetkezendő galaktikus utazások során.

A gyűrűsfarkú maki, más néven katta, lemúr egy igazán izgalmas és cuki állat. Madagaszkár déli, délnyugati és délkeleti területein él jellemzően. Élőhelyei változatosak, de előnyben részesíti a száraz, lombhullató erdőket és bozótosokat. Ma már sokan tartják háziállatként is sajnos, de szerencsére, sok állattal szemben, képes fogságban is szaporodni.

Csoportokban élnek, egy csoport általában 12-24 tagból áll. A csoport nőstényei egymással rokonságban állnak, mivel az utódok a szülői csoportban maradnak, a hímek azonban elhagyják a csoportot 3-4 éves korukban, és ezért a nőstények a dominánsak. Képesek hanggal, vizuálisan és szaggal kommunikálni egymással, legfőbb ellenségeik a fosszák és a ragadozó madarak. Táplálékuk legfőképpen növényi részekből, levelekből, virágokból, fakéregből áll. És képesek hónapokra hibernálni magukat, így szinte minimálisra csökkenteni tápanyagigényüket és aktivitásukat. Ez a tulajdonságuk az, ami gondolkodásra ösztönzi a NASA tudósait.

A hibernáció elképzelése egyidős az űrutazással. A NASA tudósainak felmerült a fejében a gondolat, hogy egyfajta hibernációs megoldást hozzanak létre. A hosszú, űrbe való utazásokhoz erre föltétlenül szükség lenne.

A NASA az 1950-es évek óta többször vizsgált különböző emlősöket, leginkább majmokat, hogy közelebb jusson a hibernáció megoldásához. Mivel a hibernált asztronauták nem csak tovább élnének túl az űrben, hanem kevesebb táplálék- és energiaforrásra is lenne szükségük, mivel mély álomban az emberi szervezet sem igényel annyi táplálékot vagy vizet, mint éber állapotban.

Régebben úgy gondolták, hogy a nagyobb emlősök nem képesek a biológiai hibernációra, téli álomra, azonban a medvéknél és egyéb testesebb állatoknál megfigyelt jelenségek vizsgálata ezt egyértelműen cáfolta.

Most a gyűrűsfarkú makitól várják a megoldást. A NASA kutatói remélik, hogy a faj tanulmányozásával közelebb jutnak a megvalósítható hibernációhoz.Forrás:

kép pixabaykép: 

Cikk:   

Cikk:  

Cikk

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved