Halloween: az ünnep


Bobo12 (22éves) - 4 éve

Hallottatok már a Halloweenről, ugye? Nos, ez sokkal összetettebb ünnep annál, hogy csak a faragott tökről és az ijesztgetésről szóljon, így most elkalauzollak egy varázslatos visszatekintésre, az ünnep kezdetéhez!

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint ekkor (október utolsó napja) a legvékonyabb a határ az élők és a holtak közt.

Az eltávozott lelkek visszatérnek az élők közé, felkutatják egykori lakhelyeiket, és megpróbálnak visszatérni az élők sorába.

Feltételezhetjük, hogy már a kelták is próbáltak védekezni a barátságtalan holtak ellen: a meleg otthonaikban eloltották a tüzet, ezzel is barátságtalanná téve a  házakat. Emellett ijesztő szellemkosztümöket öltöttek megtévesztésül a barangoló lelkeknek.

A mai ismert halloweeni faragott töklámpás eredetileg kettős célt szolgált: távol tartotta a gonosz, ártó szellemeket, és útmutatóul szolgált a családok rég elvesztett tagjainak, hogy hazataláljanak.

És hogy hogy jön ide Jack? Az angolok a töklámpást a mai napig is jack-o’lantern-nek nevezik.

A mai töklámpások eredete Jacktől származik, aki egy gyermeteg csínnyel átverte az ördögöt. Az ír legenda szerint egy lusta naplopó,- avagy Jack- versenyre hívta az ördögöt farámászásban. Mikor az ördög Jack előtt felért a fa tetejére, Jack egy keresztet rajzolt a kéregbe, így az ördög nem tudott lejönni.  Mikor Jack meghalt, nem kerülhetett a Mennyországba rossz életvitele miatt, ám a Pokolba sem, hiszen az ördög igencsak megharagudott a csínyért. Így Jack örök bolyongásra lett kárhoztatva. Egy izzó széndarabkát tett egy kivájt karalábé(magyar verzió szerint) belsejébe, így bolyong az idők végezetéig. A karalábét a 19.század közepén leváltotta a tök, mikor az írek bevándoroltak Amerikába.

A mai „csokit vagy csalunk” hagyomány szintén az írektől származik. Úgy tartották, ha az ember beöltözik, a gonosz lelkek elhiszik, hogy egy közülük és nem bántják, illetve a szellemek is nehezebben találnak egykori otthonukhoz, ha akadályozza őket a sok szintén bolyongó lélek.

A kelták étel- és emberáldozatai pedig a mai házról házra járás elődje. A kelták is sorra járták a házakat, és ételt gyűjtöttek az áldozat bemutatásához, a jó termés érdekében. Ha nem adtak, megátkozták a házat. Ennek kissé szolidabb verziója az édesség kéregetés, és ha nem adnak a tulajdonosok, ijesztgetést kapnak cserébe.

Ma már inkább csak szórakozásról és csokoládé nassolásról szól az ünnep Amerikában, és persze a minél jobb és élethűbb jelmezekről, maszkokról.

A sminkesek és maszkmesterek mindenesetre kedvelik az ünnepet, hiszen hazánkban is egyre népszerűbb a beöltözés.

A legnépszerűbb smink kérés a sminkmesterek felé idén talán a koponya forma, a sebhely minta, vagy csak egyszerűen a „legyen ijesztő” kérés lesz. Ha időpontot szeretnél valami jó halloweeni sminkhez, mindenesetre jobb, ha minél korábban foglalsz helyet, ugyanis elég kelendőek október vége felé a helyek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: pixabay

cikk 1, 2,

2017 Kidsnews | All rights reserved