Iskolapszichológus – Tényleg segít, vagy csak van?


Orbók Réka (22éves) - 4 éve

Nem sok nagyobb félelem van a fiatalok szemében, mint ha egy új osztályba kell beilleszkedniük. Ismerem az érzést… Annyi kimenetele lehet a dolognak… Sok osztályban klikkesednek a diákok, vagy épp összezárnak, és kiközösítik társaikat. Pont az ilyen és ehhez hasonló rémtörténeteket látva kérdeztem meg az iskolapszichológusunkat, hogy pontosan kinek és miért is jó, ha ő van, miért kereshetjük fel, milyen problémákban tud segíteni?

Amit nagyon fontos előre leszögezni: hozzá fordulni tényleg nem ciki. Nagyon sokan járnak pszichológushoz, én is jártam. Jó érzés csak úgy valakivel beszélgetni a problémáimról, segíthet. Méghozzá gyakorlatilag bármivel kapcsolatban! Legyen az családi probléma, a magas elvárások, a stressz, a szülői nyomás vagy akár szigor. Ha épp érettségi előtt állsz, önismereti problémáid vannak, vagy akár ha az osztályon/családon belül piszkálnak, zaklatnak.

Attól még, hogy valaki eljár beszélgetni, nem lesz “fura”, sőt lehet, hogy megtanulja könnyebben kezelni a nyomást, vagy megoldást talál más problémákra.

A fiatalok körében három nagyon gyakori probléma van. Először a túlzott stressz, legyen szó a tanulásról vagy elvárásokról. Másodszor a családon belüli problémák, akár lelki, fizikai erőszak vagy válás. Harmadszor pedig az iskolán/osztályon belüli kirekesztések, konfliktusok és tettlegességig fajuló indulatok.

Egyik sem egyedi eset, és lehet megoldást találni rájuk, de néha kell hozzá a megfelelő segítség. Annak a hiánya könnyen depresszióhoz vezethet, amit egyedül leküzdeni megintcsak nehéz.

Persze senki ne azt gondolja, hogy elmegy egyszer sima vagy iskolapszichológushoz, aki megmondja, mit tegyen, és minden probléma meg is van oldva. Egy közös válasz- és megoldáskeresés jellemzi az ilyen alkalmakat.

Ha valakiben olyan félelem van, hogy ha kiadja magát, akkor biztos elterjed és kinevetik, akkor van egy jó hírem. A pszichológusoknál kötelező a titoktartás.

Ha te is úgy érzed, rád férne egy jó beszélgetés, nagyon sok a stressz, vagy segítségre van szükséged, akkor ne habozz, ők is csak emberek, és értünk vannak.Forrás:

kép:pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved