Ismét medve van az Aggteleki Nemzeti Park környékén.


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az elmúlt időben több alkalommal kerültek elő barna medvére utaló gyanús nyomok az Aggteleki Nemzeti Park térségében, de a nemzetipark szakemberei akkor nem tudták kétséget kizáróan megállapítani, hogy valóban medvétől származnak. Néhány nappal korábban jelzést kaptak, hogy Kánó településhatárában medvenyomokat láttak.

A park munkatársai átvizsgálták az érintett terültet, és sikerült több egyértelmű nyomot találni, és rögzíteni. Úgy gondolják 2 példány, – egy anyamedve és egy bocs – járja a vidéket.

A barna medve az utóbbi években egyre gyakrabban tűnik fel az északi határ környékén, ezért mindenképp érdemes egy kicsit többet tudni róluk.

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de ma már leginkább néhány magasabb hegységben találhatók meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben. A barnamedve hazai előfordulása bár érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban.

A barnamedve mindenevő; tápláléka fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy gímszarvas méretű zsákmány is lehet. Nyáron inkább növényeket, terméseket és hagymákat fogyasztanak. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig vackában tölti. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.

A barna medvékre nem jellemző a területtartó viselkedés, útvonalaik gyakran átfedik egymást. Magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál többen is összegyűlhetnek. A szaporodási időszakukra jellemző, hogy a május-júniusi párzást követően a bocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az első 3-4 hónap után hagyják el a vackukat.

Ilyenkor ősszel “töltik fel” tartalékaikat, és nem veszik jó néven, ha megzavarják őket táplálkozás közben. A bocsát vezető anyamedve, a táplálékféltésen túl, agresszíven léphet fel minden vélt és valós támadóval szemben. Ezért ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberekre is.

Ezért az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kéri, hogy kirándulás, túrázás során a területre látogatók a kijelölt turista utakat használják és tartsák be a látogatási szabályokat.

 

“Illemtan” medvékhez:

1.

Ha az ember medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.

2.

Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.

3.

Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.

5.

Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.

6.

Ha a medve nem észlelte a jelenlétét ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.

7.

Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.

8.

Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.

9.

Ne fordítson hátat az állatnak.

10.

Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is tud futni.)

11.

Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen – hogy a medve emberként tudja azonosítani.

12.

Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.

A barna Magyarországon fokozottan védett faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft.Tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása.Fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.Forrás:

ANPI

2017 Kidsnews | All rights reserved