Justin Trudeau és a feminizmus


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Először is, hogy mindenki nyugodtan tudjon aludni a cikk elolvasása után, tisztázzuk magát a fogalmat. FIGYELEM, velem azonos nemű homo sapiensek! Van egy kérdésem hozzátok: mit tennétek abban az esetben, ha bevonnák a jogosítványotokat, elvennék az autótokat, betiltanák a pénzügyek intézését, csak azért, mert nők vagytok? Felháborodnátok?

Nos….

„Ha kiállsz az egyenlőség mellett, akkor sajnos el kell mondjam, te is feminista vagy.”

Mondta ezt Emma Watson, a férfiak mindenkori álma. Az imént említett nőszemélyről tudhatjuk, hogy kiáll a nemek közti egyenlőség mellett. Ez az egész feminizmus dolog nem csak a nőknek jelent előnyt, hanem a férfiaknak is egyaránt. Emma több kampányban is – többek között a HeForShe – részt vett.

Fontos megemlíteni, hogy számtalan interjút készített már Justin Trudeau-val is, a-a-a-k-i a világ egyik legnagyobb országát irányítja (Kanadát), és – most figyelj! – többször kiállt a nők jogaiért. Az igazat megvallva, állati furcsa családja van. Édesanyja, Margaret, feminista és író, színésznő, fotós, műsorvezető, aki ezek mellett még ügyvédi állásban is dolgozik a bipoláris személyiségzavarban szenvedő emberek mellett.

Édesapja, Pierre gyakorlatilag a mai multikulti Kanada megteremtője. Az ő liberális kormánya hirdette meg annak idején a multikulturalizmus programját, amely később megnyitotta az ajtót az ázsiai bevándorlók előtt. Justin édesapja a magánéletéről is híres volt. A Kennedyk mellett ő volt Nyugaton az a politikai vezető, akinek a popkultúrában is megjegyezték a nevét. Barátnőinek sorát többek között Barbra Streisand, és még számtalan egyéb híresség gyarapította. Justin Trudeau-t az édesapja 2000-ben bekövetkezett halálakor ismerték meg, amikor a temetésén beszédet mondott.

Justin felesége, Sophie szintén sikeres tévés műsorvezető.

De lássunk még néhány érdekes tényt róla:

  • október 18-án kérte meg Sophie kezét, amikor is az édesapja 85. születésnapját ünnepelte. Első fiuk, Xavier szintén október 18-án született.
  • Mielőtt a politika magába kebelezte volna, franciát, matematikát és drámát tanított középiskolásoknak.
  • Bevezette a „zoknidiplomáciát”, ugyanis Trudeau a tárgyalásain többek között színpompás zoknijaival hívja fel magára a figyelmet: viselt Star Wars mintás zoknit és a NATO emblémájával díszítettet is, de az iszlamista félholdakat ábrázoló zoknikról sem érdemes megfeledkezni, amivel már tényleg komoly politikai vitát kavart.
  • Justin a politikai korrektség védőszentje. Mindig azt mondja és úgy mondja, ahogy megfelelő. Minden szempontból sokszínű kormányában ugyanannyi nő van, mint férfi.
  • Két tetoválása van: a Föld, körülötte pedig egy Haida holló. (A holló Haida Gwaii területén, a British Columbiában és az Alaszka vidékein élő őshonos embereket jelképezi.)
  • Internet-szenzációvá vált, miután 2003-ben egy videó jelent meg róla, amin egy indiai táncot (nevezetesen Bollywood Dance) táncol.
  • Támogatja a marihuána legalizálását.
  • 2016 szeptemberében még képregényhősként is debütált a Marvel egyik szuperhősös képregényében. Trudeau-t a képen kanadai szuperhősök veszik körül. A történet szerint ugyanis az Alpha Team nevű kanadai szuperhőscsapat tanácsadónak kéri fel egy politikai helyzet megoldásához.

“Kevés olyan ügy van, amelyekkel kapcsolatban annyira szenvedélyes vagyok, mint a HeForShe mozgalom ügye. Ez pedig a nemek egyenlősége iránti igény, és az igény, hogy mindenki, férfiak és nők egyaránt kivegyék a részüket ebből, és segítsenek céljaink elérésében. Nem gondolom, hogy bárki csodálatát ki kellene érdemelnem azért, mert egy olyan ember, mint én – egy fiú, testvér, férj, apa, politikai vezető – érdekelt abban, hogy előremozdítsuk a nők és a lányok ügyét. Azért mondom ezt, mert úgy gondolom, hogy mindenkinek foglalkoznia kellene azzal, hogy jobb lehetőségeket teremtsen a nők és a lányok számára.” – Justin Trudeau

A feminizmus nem csupán a hite a nemek közti egyenlőségnek, hanem a tudata, és az, hogy mi mind szabadabbak vagyunk. Úgymond egy elkötelezettség, hogy keresnünk kell egymást, mert ez a kezdete egy olyan világnak, ahol mindenki tisztelettel és elismeréssel van a másik iránt.Forrás:

kép: commons.wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved