Károly tizenöt évesen nekivágott a nagyvilágnak


kidsnews (127éves) - 4 éve

A mai postban folytatjuk a beszélgetést Károllyal, aki tizenöt évesen nekivágott a nagyvilágnak és kiköltözött Angliába. Ezúttal az angliai suli lesz a téma.

Mit gondolsz, itthon vagy Angliában nagyobbak az elvárások az iskolában? Hányan vagytok egy osztályban? Sokat kell tanulnod?

Ha hazajövök, akkor általában megbombáznak azzal a kérdéssel, hogy mennyire nehéz a suli a magyar sulikhoz képest. Őszintén megvallva, a választ nem tudom egyből megmondani, mert az oktatási rendszer teljesen különböző.

Ami nekem elsőre feltűnt, hogy egy tanítási óra negyvenöt perc helyett hetven. Az elején alig bírtam ott ülni annyit, de idővel ezt is meg lehet szokni.

Ami még eltérő, és nekem nagyon bejön, az az, hogy sokkal előbb lehet faktot választani. Például van az “A-level”, ami gyakorlatilag egyenlő az érettségivel és az egyetemhez kell, ott csak három tantárgyból kell vizsgázni, és az is csak írásbeli, nem pedig egy csomó felesleges tantárgyból.

Ez a három tantárgy azonban nagy óraszámban van, úgy hét-nyolc hetente, tanóránkként hetven perccel, úgyhogy nem mondanám, hogy sokkal könnyebb, csak azt, hogy nem kell fölösleges dolgot tanulni.

Ebben a suliban nincsenek kötött osztályok, erősségi szintenként vannak tantárgyak (A –  legnehezebb, B – közepes, C – legkönnyebb). Én például biológiából nagyon jó vagyok, és ezért az A-csoportba kerültem, de utána nekem a matek jön, de abból meg nem annyira vagyok jó, ezért ott a C-csoportba.

Egyszerre nincs mind a három csoportnak ugyanaz az óra, lehet, hogy valakinek tesi van, addig a másiknak töri. Egy ilyen csoportban tizenöt-huszonöt ember közötti a létszám.

Milyen a közösség, a tanár-diák kapcsolat?

Erre a közösségre azt mondanám, hogy nagyon kedvesek és befogadóak és aranyosak, csak az a baj, hogy a suli tanulóinak nagy része farmon él, és ezáltal nem az a városi közösség, nem nagyon járunk össze például sokat bulizni, inkább mennek haza a földeken dolgozni. Ennek ellenére semmi bajom, nem kirekesztőek.

Hétköznap sok időm nincs kiugrani a városba, mert messze van, körülbelül harminc perc busszal, de ennek ellenére szoktak lenni hétvégi túrák, visznek minket vásárolni vagy paintballozni, gokart, surf vagy csak lazán megnézünk valamit.

Amit még nagyon bírok a suliban, hogy a tanár-diák kapcsolat az nagyon közvetlen. Bármi bajom van, vagy nem értek valamit, akkor a tanár azonnal segít.

Dogáknál általában másfél héttel előbb szólnak, hogy fel tudjunk készülni, és se röpdoga, se felelés nincs, úgyhogy stresszmentes, és nem kell parázni, ha előző éjszaka nem tudtam tanulni. JForrás:

kép:pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved