Katalónia vs .Spanyolország


kidsnews (127éves) - 4 éve

Tegnap Európa egyik meghatározó országa komoly belső konfliktusba navigálta magát, voltak erre már előjelek, de a világon senki nem számított arra, ami történt. Azt, hogy a problémát megértsük, érdemes kicsit visszatekinteni.

Katalónia története valahol ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Katalónia még külön autonóm terület volt, aki büszke saját nyelvére, kultúrájára, és függetlenségére.Területére azonban valaki mindig igyekezett rátenni a kezét, huzamosabb ideig hol a franciák, hol a spanyolok voltak jelen, majd 1939-ben Francisco Franco vezetésével a spanyolok elfoglalták a területeit. Szabadságát csak Franco halála után kezdete visszaszerezni, 1978-ban kapta vissza viszonylagos autonómiáját. A katalánok a mai napig beszélik mindkét nyelvet.

Azonban a mindennapokban mindenhol szembetűnő kétnyelvűség, illetve a katalánok függetlenségre való törekvése sok spanyolban szül ellenérzéseket. Sokan gondolják, hogy ez Spanyolország egységességét veszélyezteti, de valójában ennél sokkal többről van szó ez esetben is. Ha megnézzük Spanyolország bevételeinek eloszlását akár az ipar, akár a turizmus tekintetében, azt fogjuk látni, hogy Katalónia az egyik leggazdagabb régiója Spanyolországnak.

 

Ezt a helyi nacionalista pártok bizony jó alaposan meg is lovagolják, azt sugallva a katalánoknak, hogy Spanyolország elosztási, befizetési rendje nem kedvező a katalánok számára, ezzel próbálva minél több embert a függetlenségi ügy mellé állítani. Az elmúlt évek gazdasági mélyrepülése, illetve a világpolitikai válságok csak tetézték Spanyolország gondjait, így mélyítve az egymással való szembenállást a felek között.

Mégis a tegnapi nap katalizátora valahol kétezres évek első tizedében keresendő, amikor több meghiúsult elszakadási kísérlet is volt. 2010.-ben elbukott az a törvény, ami nagyobb autonómiát biztosított volna a katalán területnek, a 2005. év óta folyt a vita, az elkaszált törvény javította volna a térség gazdasági mutatóit, segítette volna a katalán nyelv megőrzését is többek között. Azonban 2010-ben a spanyol alkotmánybíróság, a törvény legfontosabb részleteit hatályon kívül helyezte.

„Akarja-e, hogy Katalónia független köztársaság legyen? – tette fel a kérdést Carles Puigdemont katalán elnök a tegnapi nap folyamán, erről kellett volna 5,4 millió katalánnak szavazni. De már a szavazás előtt egyértelmű volt, hogy ez az a szavazás lesz. Amely a konfliktust egy újabb, sokkal magasabb szintjére fogja emelni. Ennek egyértelmű jele volt az is, hogy spanyol kormány kijelentette mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a katalán kisebbség szavazását. Ma már tudjuk, hogy Mariano Rajoy spanyol kormányfőről sok mindent elmondhatunk, de azt nem, hogy nem szavahihető ember.

Tegnap sorba érkeztek a felvételek, hivatalos médiákon, és magánemberek közösségi oldalain keresztül, hogyan akadályozza meg a spanyol rendőrség a szavazást azokban a szavazókörökben ahová kirendelték őket. Az persze kérdés, hogy a spanyol kormány eljárását, illetve a rendőrség kirendelését pontosan minek is kell most és a jövőben megítélnünk. A kérdés eldöntésétől nem véletlenül igyekezett Európa a szavazást megelőzően elhatárolódni.
Ami tény, hogy a szavazást megelőző csütörtökön a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán népszavazást, ezzel alkotmányellenesnek minősítve a voksolást, ezzel nagyban megnehezítve a kérdés megítélését számunkra.

 

Mára az első adatok is napvilágra kerültek 2,26 millióan járultak az urnákhoz mindennek ellenére ami 42,3% részvételt jelez, ebből 2,02 millióan voksoltak az elszakadás mellett.

Bár érkeznek a világ vezető és kevésbé jelentős politikusainak tiltakozásai folyamatosan, amiben elítélik a tegnapi nap erőszakos cselekedeteit, mégis valószínű Mariano Rajoynak nagyobb problémát fognak jelenteni a szakszervezetek által bejelentett tüntetések, mint az, hogy kicsit kevésbé szalonképes az európai nagypolitikai parketten. Az biztos, hogy spanyol kormánynak sikerült alaposan felbosszantania a katalánokat, feltüzelve más spanyol polgárokat, olyan eszközökkel harcolva, ami nagyban megnehezíti a meghatározó hatalmak számára, hogy kiálljanak a regnáló spanyol kormány mellett.

 Forrás:

http://kitekinto.hu/2017/10/02/europai-ugyek/megszavaztak-a-fuggetlenseget-a-katalanok/https://168ora.hu/ugy-tunik-spanyol-hatosagok-ellehetetlenitettek-katalan-fuggetlensegi-nepszavazast/http://www.origo.hu/nagyvilag/20170609-elszakadna-katalonia-spanyolorszagtol.htmlhttp://hu.euronews.com/2017/09/28/miert-akar-ennyi-katalan-elszakadni-spanyolorszagtol

kép

kép

kép

kép

kép

kép

 

2017 Kidsnews | All rights reserved