Krav maga


Kék Homár (17éves) - 4 éve

Kevés ember életét határozza meg annyira a sport, mint az évfolyamtársamét, Pihéét. A barátnőm már egészen kicsi kora óta űzi az izraeli gyökerű küzdősportot, és egészen különleges jövőképe van. Kérdésemre, hogy mit jelent neki a krav maga, azonnal rávágja a választ.

– El se tudnám képzelni az életemet krav maga nélkül. Alapból az életemet jelenti.

Fontos elmondani a krav magáról, hogy nem harcművészetről, hanem egy komplex önvédelmi rendszerről beszélünk, amely nagyon sokszínű. Létezik katonáknak kifejlesztett verziója, de éppúgy űzhetik nők, és játékkal fűszerezve már óvodáskorú gyerekek is. A krav magában soklépcsős szintvizsgák vannak, létezik P, G és E szint, minden szinten belül öt vizsgával. Pihe már nyolc éve edz a Szombathelyi Krav Maga Klubban, a P4-es szinten tart, de minél hamarabb szeretné letenni az oktatói vizsgát – ami nagykorúsághoz kötött –, hogy katonáknak oktathasson önvédelmet. De ez csak másodlagos, hiszen szeretne terrorelhárítóként és katonai hírszerzőként is tevékenykedni.

Az edzéseken mindig utcai önvédelemmel foglalkozunk, de sajnos más esetekben is megtámadhatnak. Éppen ezért vannak különféle szemináriumok, melyeknek keretein belül mindig egy kiemelt témával foglalkozunk, például, hogy mi a teendő, ha autóban vagy vízben támadnak ránk.

Több csoportban folyik az oktatás: 4 évestől 10 évesig játékos formában sajátíthatják el a kicsik az alapokat.

10 és 15 év között már komolyabban tanulhatják a gyerekek a támadások kivédését.

15 év felett pedig már igazi kemény edzések várnak a vállalkozó szellemű jelentkezőkre.

Az edzéseket azért szeretem, mert egyrészt nagyon jó a társaság, másrészt az edzések kikapcsolnak és lenyugtatnak, levezethetem a feszültségemet és erősebb is leszek – hangsúlyozza Pihe.

Fontos, hogy minél több ember rendelkezzen alapvető önvédelmi ismeretekkel, megtanuljon olyan fogásokat, amik adott esetben az életét menthetik meg. Éppen ezért már iskolákban is volt krav maga óra. De az önvédelmi rendszer népszerűsítése nem csak az iskolában, hanem különböző kulturális rendezvényeken vagy koncertek előtt is fontos. Tavaly a szombathelyiek több helyen is felléptek, például a Savaria Karneválon. Ezeken a programokon sok érdeklődő kaphat egy kis ízelítőt a magasabb szintű krav magából, de Pihe elmesélte, hogy ezeken a bemutatókon is előfordulhatnak kisebb incidensek:

Négyszer kértünk ugyanonnan kölcsön műanyag széket, és mindegyiknek eltörtük a lábát. A feladat székkel támadás volt, tehát az edzőnk a széken ülve olvasott, és jött a támadó, és akkor az edzőnk felpattant, és ahogy ütötte meg az ellenfelét a székkel, eltört a szék lába. Következő alkalommal már előre kifizettük a széket. Meg egyszer színpadon bemutatóztunk, és az egyik ember leesett a színpadról, csak így oldalra legurult. De szerencsére nem lett baja.

A fellépések előtt a csapat tagjai a „backstage”-ben bemelegítenek. Mindig eltervezik, hogy milyen támadásokat fognak bemutatni, elrendezik azt is, hogy kinek ki lesz az ellensége.

De az edzőnk titokban szokott pár embernek adni gumikést, hogy előfordulhassanak teljesen spontán meglepetések is – teszi hozzá Pihe. – Olyan is volt, hogy pár krav magás elkezdett a tömegben verekedni, és odamentek a tömegoszlatók, és megpróbálták szétválasztani őket, hiába mondták, hogy ez is a műsor része!

A Szombathelyi Krav Maga Klub biztosan más lenne Pihe nélkül, ő a csapat egyik alappillére. Az egy évben kétszer esedékes edzőtáborokban is mindig részt vesz. Ezek a táborok általában kétnaposak, egy-vagy több másik klubbal összefogva kerülnek megrendezésre.

Remélem, még sokáig az életem része lesz a krav maga edzés, és Pihével mindvégig szoros barátságban maradunk.Forrás:

kép 1, 2,

 

2017 Kidsnews | All rights reserved