Mi lesz veled, Barca?


Naan (17éves) - 4 éve

Mint köztudott, október 1-én népszavazást tartottak Katalóniában a Spanyolországtól való elszakadásról. Ha (a katalánok szempontjából) minden jól megy, kinyilvánítják a tartomány függetlenségét. A LaLigában (spanyol labdarúgó bajnokság) ez a szituáció 3 csapatot érint, a Barcelonát, az Espanyolt és a Gironát. A három katalán csapat jövője nagyon kérdéses, nem tudni, hol fognak játszani majd az elszakadás esetén.

Összességében 3 lehetőségük van:

1.

Katalónia létrehoz egy önálló katalán bajnokságot. Ezzel egyértelműen rosszul járna a Barcelona. Nem tudna fejlődni, ha nem játszana rendszeresen fejlett csapatok ellen, a spanyol ligában a Real, az Atletico Madrid, a Sevilla, stb. ˝edzésben tartja˝ őket. A színvonal romlása valószínűleg negatívan hatna a csapat teljesítményére is, és ez a nemzetközi porondon komoly lemaradást eredményezne az erős (Real Madrid, PSG, Juventus, Atletico Madrid, Bayern München, Borussia Dortmund) csapatokkal szemben. Az első 2 helyet az elképzelt katalán bajnokságban feltehetőleg rögtön ki is lehetne osztani, a gránátvörös-kék csapat az Espanyollal karöltve messze kiemelkedik a katalán csapatokkal szemben.

2.

Csatlakoznának egy másik ország ligájához. Az is elképzelhető, hogy a Camp Nou (a Barca stadionja) közönségének ezentúl külföldön kéne szurkolnia kedvenceinek. Felröppentek olyan hírek, hogy elképzelhető, hogy a Barca csatlakozik egy külföldi bajnoksághoz, mivel elszakadás esetén lehetséges, hogy kitiltják a LaLigából, ezt Javier Tebas elnök is megerősítette. Gerard Figueras, katalán sportminiszter azt nyilatkozta, hogy a 3 érintett csapatnak el kell döntenie, hol szeretne ezentúl játszani, például a szomszédos Franciaországban, Olaszországban vagy esetleg az angol Premier League-ben. Több példa is van olyan csapatokra, akik nem hazájuk bajnokságában játszanak. A Monaco Franciaországban, walesi csapatok Angliában vagy éppen andorraiak a spanyol harmadik-negyedik-ötödik osztályban. Az Arsenal vezetőedzője, Arsene Wenger elmondta, több okból is irreálisnak tartja ezt a forgatókönyvet, szerinte a skót csapatokat több értelme lenne meghívni a PL-be, és a Barcelona ˝befogadása˝ azt jelezné, hogy Anglia támogatja az elszakadást és ez nagy visszhangot váltana ki a nemzetközi politikában.

3.

Vagy mégis a LaLiga? A katalán gárda maradhatna a spanyol élvonalban, a sorsuk a Spanyol Labdarúgó Szövetség és a spanyol kormány kezében van. Ha az eredeti szabálykiírást, miszerint a spanyol ligában csak bejegyzett spanyolországi székhellyel rendelkező klubok vehetnek részt (kivétel Andorra), megváltoztatnák, akkor maradna minden a régi, annyi különbséggel, hogy a klubok közötti viszályt valószínűleg tovább szítaná.

A válogatott kérdése is megváltozna egy esetleges független Katalónia esetén. Logikusan a spanyol válogatottban nem játszhatnának, lenne helyette katalán, amit olyan nagyszerű játékosok alkothatnának, akik jelenleg is meghatározó alakjai a gránátvörös-kékeknek, mint például Sergio Busquets, Jordi Alba, Gerard Piqué, Sergi Roberto, Gerard Deulofeu vagy Aleix Vidal. De lenne ott még kiből válogatni, Cesc Fabregas, Hector Bellerin, Marc Bartra, vagy éppen Kiko Casilla is katalán. Katalán Válogatott eddig is létezett, de sem FIFA, sem UEFA tagsággal nem rendelkezik, így EB-n vagy VB-n sem indulhatna. 1904. óta hivatalosan 200 mérkőzést játszott, erejét mutatja, hogy 2009-ben Argentínát 4-2-re verték meg.

Ezek tehát az esetleges lehetőségek. Lehet, hogy nem lesz több El Classico, az világ egyik leghíresebb, legrangosabb és legjobban várt rangadója? Ennek gondolom sem a katalán, sem a spanyol drukkerek nem örülnének. És ha a Barca kilép a spanyol ligából, az negatív hatással lenne a két madridi nagycsapatra (Real, Atletico) is, mivel ők várhatóan uralnák a bajnokságot, de a fejlődési lehetőségek náluk is szűkülnének.

Sok következménye lenne a független Katalóniának, de ne szaladjunk ennyire előre…Forrás:

Fotó: wikipedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved