Nyuszi, hopp!


Tigirl (16éves) - 4 éve

Elég népszerű háziállatok a kis szőrmókok, mint például a nyuszi. E heti Dr. Vetonkban a házinyúl tartásáról kérdeztük szakértőnket.

Miért hullik a szőre?
Ahogyan a hullámos papagájok tollazata is ritkulhat, a nyúl is kétféleképpen hullajtja a szőrét. Az ő esetükben is kóros a hullás, ha foltokban jön le, és alatta kopasz az állat, esetleg még vakaródzik is; akkor valószínű, hogy az a külső élősködők miatt van (mellesleg a nyuszikat is ugyanúgy kell védeni az atka ellen). Ha netalán sebes a kopasz foltoknál a bőr, akkor érdemes elvinni állatorvoshoz, ott kap cseppet, vagy kenőcsöt, de ha az se segít, akkor bőrkaparékot vesznek, és abból állapítják meg, hogy mi baja kedvencednek. Ám a nyuszi is vedlik, ha nem kórosan hullajtja, akkor bundát cserél. Nagyon fontos, hogy megtanulja a gazdi elkülöníteni a kóros illetve nem kóros vakaródzást.

Miért veszélyes rájuk a szúnyogcsípés?
Azért, mert a szúnyog egy olyan köztes lakója az ő betegségeiknek, aki szállítja nyusziról nyuszira a betegségeket, és terjeszti a vírusokat. Vannak bizonyos csúnya, vérzéses nyúlbetegségek (például mikszomatózis és RHD), azokat mind a szúnyogok terjesztik. Sajnos ezek a betegségek nem gyógyíthatók, ha egyszer a nyúl elkapja, akkor előbb-utóbb elpusztul. A legjobb védekezés a vérzéses betegségek ellen az oltás, szerencsére egyre többen hoznak hozzánk nyuszit oltásra.

A doktornő szerint melyik párosítás lenne a legjobb? Lány-lány, fiú-lány, stb
Hát, igazából kicsi korban az ivarmeghatározás nagyon nehéz dolog, még nekünk, állatorvosoknak is. Ha még picik a nyuszik, és kérdés van, akkor inkább megvárjuk, amíg megnőnek, mert akkor jobban meg tudjuk nézni a heréket. Viszont, ha már megállapították a nyuszik nemét, akkor kell elgondolkodni a kérdésen. Én azt mondom, hogy ha nem akarunk kisnyulakat, akkor ivartalanítás nélkül ne zárjunk össze egy fiút meg egy lányt. A fiú-fiú párosításról annyit, hogy két bak jobban össze tud veszni, mint két lány. Két lány el szokott lenni egymással, persze ők is tudnak vitatkozni. Talán a két lány a legoptimálisabb választás, ha két pici lány nyulat veszünk, ők igazán jól kijönnek egymással.

A házban tartott törpenyúl tényleg nem nő akkorára, mint a kinti életmódhoz szokott társa?
Én még sosem hallottam ezt az állítást, de nem kellene, hogy kisebb legyen. Az, hogy mekkora lesz egy állat nem attól függ, hogy milyen körülmények közt tartjuk, hanem attól, hogy milyen géneket örökölt anyukájától, apukájától, nagyszüleitől. Azt, hogy milyen hamar nő meg, azt tudjuk befolyásolni, de hogy mekkorára nő, azt nem, főleg azzal, hogy kint vagy bent tartjuk.

Milyen fajta zöldségeket ehet, és miket nem?
Alapvetően szénának kellene lennie a táplálék 80%-ának, a rosttartalma miatt. Egy nyuszinak ez az egészséges. Ha a maradék százalékokat kitölthetjük valamilyen jó minőségű nyúltáppal, vagy zöldséggel. Viszont fontos, hogy ha zöldséget is adunk kedvencünknek, akkor azt mindenképp fonnyasztva adjuk. Ha frissen odaadjuk neki az uborkahéjat, az nem tesz neki olyan jót. Fonnyasszuk a dolgokat pár napig, és utána már a nyuszi is könnyebben tudja megemészteni.

Hány fokig lehet kint tartani a nyulakat?
Ez igazából a nyuszitól függ. Ha hozzá van szokva a kinti léthez, akkor azért kibírják a hidegebbet is. Persze itt nem a -20 foktól beszélek, de bírják az alacsonyabb hőmérsékletet. Ám a szobanyulak nem élnék túl az ilyet. Fontos, hogy télen nehogy kint felejtsük a legnagyobb hidegben a nyulakat, mert megfagynak. A 40 fokra megint ne tegyük ki kedvencünket, az is káros lehet. Az ideális persze a tízen-húszon-pár fok, de ha ennél több vagy kevesebb, az egy edzettebb nyulat nem zavar.

Mikre érzékenyek?
A nyulak elég kis érzékeny állatok, még a tengerimalac is szívósabb náluk. Például nem szabad rájuk nyitni az ajtót, ablakot, mert könnyen megfáznak, betaknyosodnak, a szemük beváladékozik. A bélrendszerük is érzékeny. Ez már ott kezdődik, hogy nekik speciális bélflórájuk van, ami miatt nem szabad nekik szájon át antibiotikumot adni. Aztán fel is tudnak gázosodni, ha nincs meg a megfelelő rostmennyiség. Ha tépi a szőrét, és azt le is nyeli, akkor szőroldót kell neki adni, különben az úgy beáll a gyomrában, hogy egyáltalán nem tud továbbmenni a tartalom. Van egy pasztorálózis nevezetű baktérium, ami a nyulaknál felső-légúti tüneteket, szem- és orrfolyást tud okozni.Forrás:

kép:pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved