Október 21. – Ezen a napon született Alfred Nobel


Szekeres Eunika (20éves) - 4 éve

1833-ban ezen a napon született Alfred Nobel Stockholmban. A vegyész-feltaláló komoly sikereket ért el a robbanóanyagok kutatása terén, és 1867-ben szabadalmaztatta a dinamitot. A találmányát kifejezetten békés célokra szánta, hiszen a hatékony bányászat, a vasút- és alagútépítés szinte elképzelhetetlen volt nélküle akkoriban. Hatalmas vagyonára mégsem a robbanószerekkel, hanem a bakui olajmezők feltárásával tett szert.

A hétköznapi ember a gyilkost látta benne, mivel nitroglicerinnel folytatott kísérletei során több baleset történt és sokan megsérültek. 1864-ben felrobbant az egyik gyára, a detonáció pedig 5 ember halálát okozta.

Halála 1896-ban következett be. Ekkora már kilencven gyárral és 350 szabadalommal rendelkezett, vagyona a mai értéken számolva nagyságrendileg 200 millió euróra rúgott.

Végrendeletében úgy rendelkezett, hogy vagyonának kamataiból minden évben díjban és pénzjutalomban részesüljenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett példátlan erőfeszítéseket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Wikipédia

képek: Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved