Ophelia


Shiwaeera (15éves) - 4 éve

Múlt hét hétfő hajnaltól nagyjából kedd hajnali 3 óráig vonult át az Ophelia nevű hurrikán Írországon, annak is inkább a nyugati részén.

A hurrikán, egy körkörösen forgó légtömeg, melyben a közepénél igen alacsony a légnyomás, mely kifelé haladva egyre nő. Hatalmas szélerejével szörnyű pusztítást hagy maga után. A partvonalon hatalmas, akár 15 méteres hullámok tapasztalhatóak.Szerencsére nekem még nem volt részem ilyenben, de a keresztszüleim és unokatestvéreim Írország délkeleti részén élnek,ezért más volt úgy hallani egy ilyen természeti jelenségről, mint mikor ismeretlen emberek élményeit olvassuk, halljuk. Az ország délkeleti része Ophélia tombolásának „csak” a pereme volt, az Ő lakóhelyükön, az amúgy is gyakori és erős szél 130-150km/h-ra erősödött és ahogy egy közelben lakó barátuk mondta: „aznap Írországban a madarak nem arra repültek, amerre szerettek volna” A legerősebb széllökéseket a Fastnet világítótoronynál mérték 191,5 km/h. A vihar szeme hétfő reggel 10 órakkor haladt át Kerry megye felett.

Utoljára 1893-ban volt, hogy tíz egymás utáni atlanti-óceáni trópusi vihar hurrikánná fejlődjön. 1878-ban és 1886-ban írtak fel tíz hurrikánt. A íratok 1851-es kezdete óta még nem fordult soha elő, hogy 11 hurrikán alakuljon ki egy szezonban – mondta Bob Henson meteorológus.

Amióta augusztus 7-én kialakult a Franklin hurrikán, egyetlen olyan hét lehetett, amikor nem volt az Atlanti-óceán térségében valahol nevet kapó trópusi vihar. „A tíz hurrikán közül kettő – az Irma és a Maria – elérte a legnagyobb erősséget, ötös kategóriájú volt.  Harvey és a José négyes kategóriájú. Egyetlen hónap alatt – augusztus közepétől szeptember közepéig – hat hurrikán fejlődött ki” – emlékeztetett a kutató.

Mivel hétfőre az egész ország területére piros riasztás adtak ki, így unokatesvéreim igen nagy örömére az iskolák és az óvodák bezárták kapuikat. Sajnos a munkába induló embereket is visszafordították és akinek időpontja volt például a  kórházba, azt lemondták, csak a sürgősségi osztály üzemelt. Hétfő déltől nem volt se áram, se internet, ami a mai világban, már csak az adott helyzetre való tekintettel fontos, hogy folyamatosan érzékelhessék a tapasztaltakon kívül kell-e még bármilyen további óvintézkedés az épségük érdekében.

Az állatokat gondosan be kellett zárni, hiszen a hatalmas szél elvitte volna őket. Már jó előre bekészültek tüzelővel, hideg étellel, hiszen áram hiányában az egyébként természetes használati eszközök,tűzhely, micro – amikhez hozzászokik az ember, nem álltak rendelkezésre. Akiknek volt generátoruk, azok egy kicsit jobb helyzetben voltak, mert tudtak áramot termelni. Az még a probléma, hogy a fagyasztók és a hűtőszekrények sem kapnak áramot, így a bennük tárolt étel hűtetlenül néhány nap alatt megromlik. A hőmérséklet kb 10 fokkal megemelkedett, az ilyenkor szokásos 9-12 fok helyett 20-23 fok volt. A lakosok attól tartottak, hogy a pontosan 30 évvel ez előtt, Nagy-Britanniában illetve az 50 évvel ezelőtt Íroszágban lecsapott szörnyen pusztító hurrikánok megismétlődnek.

Sajnos halálos áldozatok így is voltak, de úgy tűnik, nem volt akkora a pusztítás, mint amire számítottak.  Szerencsére az Ophelia hamar elviharzott, kedd délelőttre már csak az okozott következmények emlékeztettek száguldására.2017 Kidsnews | All rights reserved