Őszi darules a szegedi Fehér-tónál


kidsnews (127éves) - 4 éve

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője segítségével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak ezrei szállnak el a fejünk felett.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, mélabús krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. Az európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.

A darvak nagy része november végén, a tartós fagyok beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az elmúlt években egyre több példa van arra is, hogy kisebb csapataik nálunk telelnek át.

A szegedi Fehér-tó környékén egyszerre 30-40 ezer daru is tartózkodhat, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira. A nemzeti park túravezetője segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.

 

Túraidőpontok 2017. októberben:

október 21., szombat, 15 óra

október 28., szombat, 15 óra

október 29., vasárnap, 14 óra

Túraidőpontok 2017. novemberben:

november 2., csütörtök, 13:30 óra

november 4., szombat, 13:30 óra

november 5., vasárnap, 13:30 óra

november 18., szombat, 13:30 óra

november 25., szombat, 13:30 óra

Információ és jelentkezés: Ábrahám Krisztián, 30/638-0297, abrahamk@knp.hu vagy ezen a linken.Forrás:

Kiskunsági Nemzeti Park

2017 Kidsnews | All rights reserved