RICK RIORDAN: PERCY JACKSON


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

Mit jelent győzni? Mi az igazi győzelem? Mi az, amitől a célvonal átlépésekor libabőrös leszek, olyan, mintha lebegnék, nem bírom visszatartani a könnyeimet, fel akarok kiáltani, és egyszerre szeretnék elfutni és a földre roskadni? Mitől érzem mindezt ezen a buborékon belül? Az igazi győzelem nem a célszalag átszakítása, nem az, amikor megpillantom a nevem az eredményjelző táblán, nem az, amikor fellépek a dobogó legfelső fokára. Ezektől nem kezd az ember lába remegni a félelemtől, az érzelmektől. A győzelem, az igazi győzelem az, ami mindannyiunkban ott van legbelül. Amikor a felkészülés és a befektetett munka ellenére sem hisszük el, hogy sikerülni fog, és aztán mégis sikerül. Mert úgy tűnik, hogy a sok gondolkodás, tervezés és számolás, a hosszú edzések során hiába mondogatjuk magunknak, hogy képesek vagyunk rá, tudatalattink valahogy mégis kétkedik, azt súgja, hogy lehetetlen, hogy túl szép lenne, túl csodálatos, túl hihetetlen ahhoz, hogy megvalósuljon. Hogy célkitűzésünk puszta álom. És amikor áthaladunk a célvonalon, amikor hátranézünk, és látjuk, hogy mégis igaz, itt állunk hús-vér valónkban, az álom valóra vált – ilyenkor érti meg az ember, hogy ez a valódi győzelem.

A mi hőseink is pontosan ebben a hitben élnek. Hogy hiába tudják, amit tenniük kell, hiába tudnak harcolni, hiába van bennük az a sokévnyi gyakorlás, egyszerűen nem akar felbukkanni a látóhatáron a győzelem.

Na, de kezdjük az elején! Percy Jackson egy szarkasztikus félisten srác. Meg egy kicsit flegma is. Hogy miért? Csak. Miután kiderül róla, hogy az apja nem túl emberi, egészen pontosan egy isten, pontosabban maga Poszeidón, még pontosabban a Három Főisten egyike, akinek elvileg nem lehet gyermeke halandó nőtől, Percy kénytelen legjobb barátaival, Annabeth-szel és Goverrel a Félvér Táborban maradni, ahol azon gyermekeket gyűjtik, akiknek anyjuk vagy apjuk isten. Nos, ezek a gyerekek vagy törvénytelenek, vagy nem.

Az előbbi gázosabb, de mindkettő számára veszélyes az a világ, ami a Félvér Táboron kívül esik, mert a szörnyek, amik kint élnek világszerte, (hiába láthatatlanok a halandóak számára) a félistenekre vannak kifinomulva, sőt, mi több, életcéljuk megölni őket. És akkor itt kezdődnek a problémák. Hogyan győzze le három félisten az egész halhatatlan szörny-bagázst? Hogyan győzze le három félisten az egész hallhatatlan szörny-bagázst, miközben az Olimposz isteneinek nagy része ellenük játszik?

Hogyan győzze le három félisten az egész hallhatatlan szörny-bagázst, miközben az Olimposz isteneinek nagy része ellenük játszik, és a halandók is útban vannak? Hogyan győzze le három félisten az egésze hallhatatlan szörny-bagázst, miközben az Olimposz isteneinek nagy része ellenük játszik, az egyik emberükről kiderül, hogy tégla, és még a halandók is útban vannak? És végül pedig hogyan győzze le három félisten az egész hallhatatlan szörny-bagázst, miközben az Olimposz isteneinek nagy része ellenük játszik, az egyik emberükről kiderül, hogy tégla, a halandók is útban vannak, és a Percy és Annabeth közötti kapcsolat kezdi túllépni a „barátság” szó határát? „Sehogy.” Mondja a realista ember. „Sehogy.” Mondja a racionalista ember. „Sehogy.” Mondja az, aki kalkulál. „Mindegy, hogy hogyan, de meg kell csinálnunk, különben mindenki meghal, beleértve azokat is, akik mit sem sejtve élik nyugalmas életüket, és semmilyen vizet nem zavarnak!” Mondja az elszánt Percy és Annabeth, akik kézen fogva állnak neki a lehetetlennek…

Minden fontos lételem megsemmisül, minden segítség meghal, és kezd a helyzet olyannyira elfajulni, hogy már az a maréknyi ellenálló félistencsapat sem tud a dolog ura lenni… és így, minden segítség nélkül, minden külső támogatás nélkül megmutatják a görög isteneknek a gyermekeik, hogy megéri felvállalni őket! Hogy ők még akkor is képesek véghezvinni a lehetetlent, ha éppen nincs mellettük olyan ember, aki megfogja a kezüket, és azt mondja, hogy minden rendben. És bebizonyítják, hogy ha mindenki összefog, ha félreteszik a sérelmeiket, és mindenki a maximumot adja a közös cél érdekében, akkor minden hegy megmászhatóvá, minden folyó átúszhatóvá, minden akadály legyőzhetővé és minden szív újra egésszé válhat… és ehhez nem csak erő, nem csak bátorság, és nem csak bizalom kell. Mert a legfontosabb összetevő a remény, ami mindig utoljára hal meg!

 

 

 

 Forrás:

kép:

Kép2

Kép3:

 

2017 Kidsnews | All rights reserved