S-61 Delfin tengeralattjárón jártunk


kidsnews (127éves) - 4 éve

A spanyolországi Alicante városától néhány kilométerre, a Torreviejai tengerparton nézelődve különös dolgot pillanthat meg a távolba tekintő strandoló. A spanyol haditengerészet S61 Delfin nevű tengeralattjárójának, semmivel sem összetéveszthető parancsoki tornya, tiszteletet parancsolóan magasodik a vidáman ringatózó halászhajók, motorcsónakok, vitorlások fölé.

dav

A férfiszíveket megdobogtató, teljesen fekete búvárhajó mintha csak pár napja kötött volna ki, hogy feltöltsék a szolgálathoz szükséges üzem-és hadianyaggal, vízzel és élelmiszerrel.

Ahogy közelebb merészkedünk kiderül, hogy a hajó már nem aktív és pár euró díj ellenében szabadon bejárható, akár kíséret nélkül is.

dav

A típust az 1950-es évek második felében a francia hajóépítők elképzelései alapján gyártották és hamar nagyon sikeressé vált. Nevét az orrán megfigyelhető, a radarrendszert védő, delfinszerű kitüremkedésről kapta. Az S61 harminc évig volt aktív szolgálatban és feltehetően keresztül-kasul bejárta a világ tengereit, óceánjait.

Franciaországban tizenegyet, Spanyolországban négyet használtak. A hajókat ezen kívül több országba értékesítették.

Azonban sajnálatos módon kettő az S644 Eurydice 1970-ben és az S647 Minerve 1968-ban balesetet szenvedett, majd ezek az események vetettek véget a gyártásnak és az értékesítésnek. A későbbi vizsgálatok során megállapították, hogy a baleset oka a levegőztető készülék, az oxigénellátó rendszer hibás működése volt.

A tengeralattjárókat az 1990-es éveket követően selejtezni kezdték.

dav

A búvárhajó orrán megfigyelhető nyolc torpedócsövön kívül további négy található a hajó hátulján is, amelyek hátrafelé néznek. Mindegyik a francia 550 mm-es átmérőjű torpedó indítására alkalmas, azonban míg az elülső csövekhez teljes hosszúságú torpedókat használtak, a hátsó csövekhez csak rövidítetteket.

Érdekesség, hogy az akkoriban érvényben lévő politikai megállapodások ellenére Portugália értékesítette az egyik frissen vásárolt hajóját Pakisztán számára, amely nagy politikai vihart kavart. Ez a hajó az indiai-pakisztáni háború alatti harcokban is vett részt és megsemmisíttette az indiai INS Khukri nevű fregattot.

dav

A legénység összetétele:

56 ember

  • 1 kapitány
  • 7 tiszt
  • 15 altiszt
  • 33 tengerész

 

Típus: dízel-elektomos

Merülési mélység: 300 méter

Torpedóvetőcsövek száma:12

Teljes tömeg: 1043 tonna

hatótávolság: 18500 km.2017 Kidsnews | All rights reserved