Saját esőerdő


Szöllösi Kristóf (25éves) - 4 éve

Szeretnél olyan vizet inni, amit a saját esőerdőd tisztított meg? Most már lehetséges! Hála brit Royal College of Art egyik végzősének, Pratik Ghosh-nak, aki megálmodta és megépítette a Drop by Drop nevű találmányát. Ez a rafinált szerkezet lényegében nem áll másból, mint néhány búra alá telepített növényből, melyek megszűrik és megtisztítják a rendszerbe öntött vizet. A Drop by Drop jelenleg úgynevezett szürkevízzel üzemel, ez lényegében nem más, mint az a szennyvíz, ami egy fürdés, tusolás vagy kézmosás után keletkezik.

Nagyon röviden arról van szó, hogy a növények felszívják a földből a vizet, ami később végighalad rajtuk, és végül az üvegbúra belsején köt ki, immár páraként. Ezt a párát lehet összegyűjteni és kondenzálni, hogy tiszta, iható vizet kapjunk. Valószínűleg már ebből a leírásból is érződik, hogy a Drop by Drop jelenleg meglehetősen lassú. így ha délután teázni szeretnénk, nem árt már reggel beleönteni a vizet.

Hasonló módszerekkel, csak sokkal nagyobb méretekben dolgozik a Magyarországon alapított Organica Water is. Az 1998-ban létrehozott vállalat növények segítségével végzett szennyvíztisztításra szakosodott, és projektjeik ma már fellelhetőek a világ számos pontján, köztük Kínában, Franciaországban, Indonéziában és természetesen Magyarországon is.

Az általuk alkalmazott módszer lényege, hogy a szennyvíztisztításba különféle, gondosan megválogatott növényeket is bevonnak. Ezeknek a növényeknek a gyökérzete belelóg a szennyvízbe, és így kapaszkodót nyújt a baktériumoknak, melyek tulajdonképpen az érdemi munkát végzik. Míg a hagyományos, nyílt medencékkel történő tisztítás során körülbelül 800 baktérium vesz részt a folyamatban, addig az Organica módszerével ez a szám 3000-re növelhető, és ennek köszönhetően a rendszer hatásfoka is durván a négyszeresére nő.

Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, az Organica által kínált megoldás szagtalan, és jóval esztétikusabb is. A hagyományos szennyvíztisztítás nagy, nyitott betonkádjai helyett üvegházakat használnak, így egy-egy ilyen berendezés akár a város kellős közepére is telepíthető, nem fog zavarni senkit. És ez nem csak egy elméleti lehetőség: az Organicának nem egy üvegháza működik már a világon. Például Budapesten, a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telepen is az ő technológiájukkal dolgoznak, naponta félmillió ember szennyvízét tisztítva meg.

Ki tudja? Lehet pár év múlva már mindenki az otthoni esőerdőjét fogja locsolni a szennyvízével?Forrás:

kép

 

2017 Kidsnews | All rights reserved