Mi kell ahhoz, hogy sikeres rendezők legyünk?- Sam Raimi életút és inspiráció


(26éves) - 4 éve

Mi kell ahhoz, hogy sikeres rendezők legyünk, akik több százmillió dolláros filmeket készítenek?
Mi sem egyszerűbb, gyűjtsünk össze egy kis pénzt, menjünk ki az erdőbe egy amatőr horror filmet forgatni, és Hollywood máris megnyitja kapuit.
Na jó, ennyire talán mégsem egyszerű, de sok híres rendező, köztük Sam Raimi is hasonlóan tette meg az első lépéseket.

Az ő története egy Super8 kamerával és gyerekkori barátjával, Bruce Campbell-lel kezdődött, akivel közösen forgatták az első filmet.
Későbbi diákéveik alatt megismerték Tom Sullivant, aki vizuális effekt művészként és Rob Tapertet, aki producerként dolgozott velük a Within the Woods című rövidfilm elkészítésén. Ezután befektetőket kellett keresniük, vagyis bekopogni emberekhez, és felállítani a nappalijukban a vetítőgépet a bemutatkozó művükkel, mielőtt rájuk csuknák az ajtót, annak reményében, hogy valaki pénzt szánna következő filmjükre, a The Evil Dead-re.
350 000 $-t sikerült összeszedni. Ez a költségvetés egy mai nagy stúdiófilmben Scarlett Johansson sminkjére se lenne elég, de Sam Raimi kis csapatának nagy nyomást jelentett, hiszen mások pénze volt, amiből valahogy profitot kellett termelni.

A forgatás embert próbálónak bizonyult, néhány sztori máig fennmaradt a rögös kezdetekről. A stáb elmondása szerint Sam, miután áramütést kapott a biztosíték szerelése közben, hátravágódott, majd felkelt, leporolta magát és folytatta a munkát. Bruce Campbell főszereplő arcán pedig nem lehetett megkülönböztetni, melyik seb igazi és melyik smink.
Az se segített, hogy a forgatás csúszása miatt a színészek nem tudtak tovább dolgozni, és a hátralevő jelenetekben Ted és Ivan Raimi, Sam testvérei pótolták őket, a ruháikat és parókát hordva.

Eközben Tom Sullivan evést, alvást és minden egyéb luxust nélkülözve dolgozott a nagy finálé effektjein.
1981-et írunk, és a végeredmény minden fáradozást megért. Sam egyedi rendezői stílusa, Sullivan olcsó, de hatásos effektjei és Bruce amatőr, de szerethető alakítása a közönségtől és a kritikusoktól is remek fogadtatást kapott, és a költségvetés sokszorosát, 2,4 millió dollárt hozott.
A The Evil Dead nem csak sikeres lett, de kultuszfilmmé is vált, a stáb pedig készen állt a folytatásra.

A ’87-es Evil Dead 2 már sokkal inkább vígjátéknak készült, amit Sam Raimi The Three Stooges iránti rajongása inspirált. Bár minden szempontból jobb és kiforrottabb lett, mint az első, a bevétellel kevésbé tündökölt, de ez mit sem számított, hiszen a rajongói tábor egyre csak nőtt.
1992-ben elkészült a harmadik rész, az Army of Darkness, ami új zsánerrel próbálkozott, méghozzá a középkori fantasyval.
Véleményem szerint a filmeket az tette annyira szerethetővé, hogy minden pillanatán érződik a motiváció és a kemény munka.
Bruce Campbell és karaktere, Ash igazi ikonná vált, Sam pedig nagy elismerésre tett szert mint rendező, és 1999-ben megkapta első nagy stúdiómunkáját, a Pókembert, majd annak két folytatását.

A páros 2015-ben visszatért a gyökereikhez, és tv-sorozat formájában folytatták, amit több mint harminc éve elkezdtek, így megszületett az Ash vs Evil Dead.
Ha valami tanulság levonható, akkor az az, hogy a sikerhez a szerencse gyakran fontos, de a kitartás és a kemény munka szinte mindig elengedhetetlen.Forrás:

Kép wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved