Suli nélkül egy életen át


kidsnews (127éves) - 4 éve

„Az élet értelmét az ember döntései adják, és az emberek, akiket szeret.”

Cassandra Clare

Közel egy éve él vitorláson az a portugál család, aki az élet valódi értékeit és értelmét keresve úgy döntött, hogy a mindennapok monotonitását és szürkeségét hátrahagyva gyermekeikkel  vízen megkerülik a földet. Az 51 éves hajóskapitány apa és a 35 éves pszichológus anya, két 3 és 6 éves gyerekével vágott neki a közel kétéves útnak. Hazatérésük 2018 nyarán várható. A gyerekeket az édesanya, Joana Amen tanítja az út során nem csak a portugál iskolai tananyagnak megfelelően hanem három idegen nyelven spanyolul, franciául és angolul is a gyerekeit.

Az utolsó nagy egybefüggő átkelés során közel egy hónapig vitorláztak anélkül, hogy földet láttak volna elmondásuk szerint mégis boldogok, annak ellenére, hogy éjjel és nappal hajóztak anélkül, hogy találkoztak volna bárkivel, miközben a fedélzeten mindössze 500 liter édesvizet kellett beosztani.

Joana útinaplója szerint a gyerekek néha szenvednek a honvágy miatt, de tudják, hogy kiváltságos, helyzetben vannak. Rengeteg idejük van egymásra és a gyerekek teljesen más nevelést kapnak, mint az az otthoni környezetben a napi munka mellett elképzelhető lett volna. Minden egyes nap új dolgokat látnak, és maguk választják ki, hogy éppen merre mennek tovább.

Az ember értékítélete is megváltozik ilyenkor mondják. Az élet a hajón sok kompromisszummal jár, még a szókincsünk is megváltozott, de portugálok vagyunk, hajt minket a kaland és a kíváncsiság vallja Joana.

Éjszaka, ha felriadok mindig meglepődők, hogy egy hajón élünk, egy hajón, ami úton van, úton mindig valahol. De korábban soha nem kerültünk ilyen közel egymáshoz. Otthon a mindennapokban mindig megpróbálsz megfelelni másoknak, a szakmádnak, a barátoknak, és a környezetednek is de igazából egyedül vagy.

Most már szinte mindig apró kezek vannak a kezemben és bár néha jó lenne egy kis szünet, szeretem, hogy a gyerekek mindig itt vannak mellettem. Itt nincs rohanás, sehová sem kell sietni, úgy érzem, hogy most, ebben az élethelyzetben tudok igazán összhangba kerülni a gyerekeimmel.”

Hitvallásuk szerint egy utazónak mindig a mesés kilátás nyílik a világra, emiatt a gyerekek igen könnyen tanulnak, hiszen természetes módon sajátítanak el dolgokat. Folyamatosan változnak fejlődnek és lesznek egyre komolyabbak. A hajón utazva nem is értik azokat, akik vonakodnak, hosszabb szabadságot kivenni. Néha kell egy kis szünet mondják, hogy az ember új perspektívákat és motivációkat fedezzen fel, gátak nélkül, a munkahelyi stressz káros hatását felejtve.

A család naplója a www.azoreanfamily.com oldalon követhető.Forrás:

kép: www.azoreanfamily.com

2017 Kidsnews | All rights reserved