Szőrgombócok – hörcsög


Tigirl (16éves) - 4 éve

Induló új sorozatunk a Szőrgombócok, népszerűségük és könnyű tartásuk miatt méltán népszerű kis rágcsálókkal foglalkozik. Mai nap a hörcsögé.

Ezek a kicsi állatok bizony jó messziről jöttek, egzotikusnak számítanak itthon, mivel a természetes élőhelye, a sivatag. A hörcsög egyedül él, nem tartja a sokra a rokoni kapcsolatot. Általában rókalyukakban húzza meg magát, és nem túl lelkes és vendégszeretető. A hörcsög életmódja pont fordított mint a mienk, éjszaka aktív, nappal pedig pihen. Ezért elég nehéz egyeztetni vele a játékkal töltött órák számát. Örülhetünk  mire a hazaérünk a suliból, addigra hörcsögünk is hajlandónak mutatkozik a baráti viszony ápolására. A hörcsög – csakúgy, mint a macska – naponta legalább 14 órát tölt alvással, viszont a macskával ellentétben nagyon rosszul tűri, ha felébresztik édesded álmából.

Pont ezért különleges bánásmódot igényelnek. De milyet? Erről kérdeztük most Dr. Tóth Klaudiát.

Mivel ők a legkisebb rágcsálók, nagyon törékenyek és érzékenyek. Körülbelül mennyi ideig élnek?

Ez változó. 3 évtől, akár 9 évig is elélhetnek, ez nagyban függ a környezetétől, életkörülményeitől.

Mik kellenek a ketrecébe? Hogy kell őt tartani egy állatorvos szerint?

Először is: fontos, hogy egy ketrecbe egy hörcsög kerülhet csak. Nagyon kell erre figyelni, hogy ne legyenek egy közegben, mert annak csúnya következményei lesznek. Ezen kívül kell a hörcsögöknek viszonylag nagyobb mértékű mozgás, ezt lehet mókuskerékkel, mászókával, csővel biztosítani neki, ki mit szeretne. Ha a mókuskereket választjuk, akkor figyelnünk kell, hogy mikor fárad el a hörcsög. Kell még egy forgácsból vagy fűrészporból készült alom, melyet hetente kétszer szükséges takarítani az egész ketreccel együtt. Fekhelynek egyébként egy fadoboz is elég, arra nincs különösebb igényük.

Miket ehet, és miket nem?

Mindenekelőtt le kell szögeznünk: a hörcsögök mindenevők. Zöldséget is lehet adni, de csak szárítva, aszalva, mert különben nem tudja megemészteni. Maggal, esetleg néha hússal vagy rovarokkal is tápláljuk, akkor az megfelelő a hörcsögünknek.

 2017 Kidsnews | All rights reserved