Mint egy régi westernfilm, homokot fúj a szél, a nap perzsel, árnyék sehol


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ha szereted a természetet, szeretsz túrázni vagy csak egyszerűen elvarázsol a vadnyugati filmekben meghatározó sivatagi táj akkor irány Spanyolország, hiszen az andalúziai Tabernas sivatag rengeteg meglepetést tartogat.A szándékosan amerikai mintára már-már giccsesen berendezett benzinkutak, a Sergio Leone által megálmodott filmvárosok kísérteties vadnyugati atmoszférája és a sivatag szemkápráztató fénye teszi emlékezetessé az utat.

Itt aztán tényleg meg kell dörzsölnöd a szemed, hogy a látvány ellenére elhidd, valójában itt vagy Európában, a kontinens egyetlen sivatagjában, a Tabernasban amely ma már egy védett természeti park.A föléje magasodó hegyeknek köszönhetően szinte soha sem esik az eső, ezért a táj szinte teljesen kopár.

Az olajfák, kaktuszok mellett más növényekkel csak elvétve találkozni, ennek ellenére megfigyelhető itt többek között a tengeri levendula (Limonium insignis), amely bár a kipusztulás szélén áll, mégis sikerül évről évre virágot bontani a sivatag félszáraz környezetében.A Tabernas sivatag nagyobb hasonlóságot mutat az észak-amerikai sivatagokkal, mint az észak-afrikai, vagy az arab sivatagok ezért az 1950-es évektől forgatási helyszínként kezdték használni. Az úgynevezett „spagetti westerneket” a három fő stúdióban, a Texas Hollywoodban, a Mini Hollywoodban és a Western Leone-ban vették fel. Megfordult itt Bud Spencer, Terence Hill, Charles Bronson, Clint Eastwood és Harrison Ford is.

Az általunk a kirándulásra választott júliusi napon árnyékban 41 fokot mértünk, így nem volt nehéz beleélni magunkat a korai vadnyugat, filmeken látott izzasztó hétköznapjaiba, amelyet kaszkadőr bemutatóval tettek emlékezetessé a helyiek annak ellenére is, hogy az évi 3000 órás napsütés, ereje tejében tizedelte a nézőket, bekényszerítve minket is egy vadnyugati italmérésbe.

Mint egy régi westernfilm, homokot fúj a szél, a nap perzsel, árnyék sehol, a kalap a szemedbe húzva, hunyorogsz az erős fény miatt és szinte hallod a jól ismert szájharmonika hangját.2017 Kidsnews | All rights reserved