Takenoko-kerttervezés felsőfokon


kidsnews (127éves) - 4 éve

Cserkésztábor egy nyugalmasabb napján próbáltuk ki a TAKENOKO-t, és igen kellemes pillanatokat szerzett nekünk.

A játék dizájnja nagyon-nagyon igényes, és egyértelműen „aranyos” hangvételt akart megütni. Valamennyi figura, kártya, pályaelem ennek szellemében készült. Nagyon színes, formás, már-már kislányos. De ez ne tévesszen meg senkit, mert a cuki máz alatt egy ízig-vérig stratégiai játék lapul, méghozzá – az általam igen sokra tartott – rövidebb fajtából.

Miért is tartom sokra? Mert sok barátommal együtt nagyon szeretem a stratégiai társasokat. A „régi nagy klasszikusok” mind ott vannak a kedvencek között (Catan, Trónok harca, Diplomacy stb.). Viszont ezen játékok közös hibája, hogy nagyon sokáig tartanak (3-6 óra). Nagyon jó dolog ugyan összeülni, és egy egész délutánt vagy akár egy egész napot végig játszani, de az ilyen alkalmak azért ritkán jönnek össze.

Az utóbbi években ezért inkább az olyan játékokat keresem, amelyeket maximum egy óra alatt le lehet játszani, így elő lehet kapni akkor is, ha csak felugranak a barátok/vendégek. Szerencsére mostanában a stratégiai játékokból is egyre több ilyen van, és ezek sorát erősíti a Takenoko is.

Jó pont jár a készítőknek, amiért praktikus tárolókat alakítottak ki a dobozban, a játék tartozékainak. Ennek köszönhetően nem keverednek össze a különböző színű bambuszkák, nem kell keresgetni semmit, és nem is kell szétválogatni a dolgokat, mikor elővesszük a játékot.A tárolókba kerülő elemek amúgy nem túl számosak, ez tovább segíti az áttekinthetőséget, és a kezdő játékosok esélyeit.A játéktábla – a Catanhoz hasonlóan – hatszögletű kis mezökből épül, és egyre nagyobb lesz, ahogy halad előre a játék. Ezért érdemes kellően nagy helyet kialakítani az asztalon, hogy aztán legyen hova építkezni. Színük három féle lehet, mindegyiken a színének megfelelő bambusz nőhet.A játékosoknak nincs saját figurája, mindannyian a pályán lévő két közös figurát, a kertészt és a pandát – tudják mozgatni a saját lépésükben (ha akarják). A pályaelemeken és figurákon kívül vannak még célkártyák, jelölők, és egy időjárás kocka. A tartozékok sorát a bambuszelemek zárják, melyek három különböző színben tündökölnek. Az egész tetején pedig egy rövidke szabályfüzet csücsül, benne egy jópofa kis bevezető képregénnyel.

 A játék során a japán császár udvari kertészeinek bőrébe bújhatunk. Feladatunk gondozni a csodálatos bambuszkertet, ám egy nap szörnyű csapás ér. Egy éhes panda érkezik a kertbe, melyet hőn szeretett uralkodónk kap ajándékba a kínai császártól. Így mostantól a kert mellett a falánk medvéről is gondoskodnunk kell, aki ráadásul folyton felzabálja a drága bambuszt. Idővel gazdánk látogatást tesz majd a kertben, és nekünk ekkor bizonyítanunk kell, hogy a medve is jóllakott és a káposzta… izé, a bambuszkert is szépen gondozott.

Ezt célkártyák segítségével érhetjük el, melyeket a kezünkben tartunk, így a többiek nem láthatják. A játék elején három célkártyánk van (maximum öt lehet a kezünkben), és ha valamelyiket sikerül teljesítenünk, akkor lerakjuk (a rajta lévő pontot a játék végén megkapjuk). Ha valakinek összegyűlik hét lerakott célkártyája, megérkezik a császár és megszemléli a kertet. Ez a játékos megkapja a császár kártyát (+2 pont), a többieknek pedig egy utolsó körben kell megpróbálnia még néhány pontocskát összeharácsolni.

Az nyer, akinek a végén a legtöbb pontja van a lerakott célkártyákon.

 

Azt amúgy tudjátok, hogy a kínai „pandapolitka” valóban létező dolog (valószínűleg ez adta a játék történetének alapötletét)?A világban élő összes panda a kínai állam tulajdona!Ez annak köszönhető, hogy igen ritka állat, egyedül Kína egy eldugott kis zugában őshonos. A kínai kormány felismerte és politikai célokra kezdte használni a pandák különlegességében rejlő lehetőséget. Így született meg a pandatörvény. E szerint azoknak az országoknak akikkel jó külpolitikai kapcsolatokat ápolnak idönként pandákat ajándékoznak, de nem ingyen. Először is hivatalosan csak kölcsön adják (a pandák és a születendő utódok is így a kínai állam tulajdonai), másodszor valamit ellenszolgáltatást a megajándékozott államnak is adnia kell. Ingyen kizárólag a belföldi állatkertek kaphatnak pandákat. Ebből aztán lett is komoly feszültség 2005-ben, mert Kína két pandát ajándékozott Tajvannak. Tajvan pedig visszautasította! Hiszen ha elfogadja, azzal hallgatólag elismeri hogy Kína része.Végül 2009-ben csere kölcsönállatokkal oldották meg a diplomáciai konfliktust.

Takeneko ügyesen egyensúlyozik a szerencse-stratégia mérlegén. A kislányos stílus ellenére abszolút nem egy „Ki nevet a végén”-ről beszélünk, alapvetően jó tervezés kell a győzelemhez! De azért időnként Fortuna is közbeszól, így nem megy át a játék sakknagymesterek csatározásába (és órákig tartó gondolkozásba, lépések tervezgetésbe).

Számomra egy negatívuma azért van a játéknak: remek hangulata ellenére azért megtévesztő a meseszép külseje. Ismerőseim közül például valaki megvette a nyolc éves kislányának, de neki azért ez még magas. Tovább rontja a dolgot, hogy a doboz oldalán is a 8+ korhatár szerepel, de a szabályfüzetben már ez már 13+ (ami sokkal közelebb áll a valósághoz).

Ezért újra hangsúlyozom: remek kis stratégiai játék ez! Az ilyen társasjátékok rajongóinak igazi csemege. Rövid, pörgős, hangulatos és nagyon igényesen kivitelezett.

Kiváló időtöltés akár a barátokkal, akár a családdal. Csak ajánlani tudom!

A társasjátékozás élményét a Gémklub Kft. támogatásának köszönhetjük.2017 Kidsnews | All rights reserved