Tanulás vagy játék? Most már nem kell közöttük választanod!


Szöllösi Kristóf (25éves) - 4 éve

Kíváncsi vagy, mivel érdemes játszanod, ha közben tanulni is szeretnél valamit? Mi most megmutatjuk neked!

A játszva tanulás koncepciója egyre jobban megveti a lábát a videojáték-iparban is. Bár a nagyobb kiadók figyelmét egyelőre elkerülték az ilyen programok, viszont a kisebb, független fejlesztők kínálatában nem egy érdekes cím akad, melyekkel játszva sokszor a való életben is hasznosítható tudást szerezhetünk. Álljon itt most néhány ezek közül a címek közül, szigorúan a teljesség igénye nélkül!

A programozás rejtélyes világa például egy kifejezetten érdekes téma, azonban a vele foglalkozó szakkönyvek sokszor szárazak, unalmasak. Erre a problémára kínál megoldást a Tomorrow Corporation alkotása, a Human Resource Machine. A játék összesen 42 pályán keresztül mutatja be nekünk a programozáshoz szükséges gondolkodás alapjait, közben pedig a multik szürke, életunt világát is kifigurázza.

A játékban lényegében kódokat kell összeállítanunk, előre megadott parancsok segítségével. Kezdetben még csak annyi a feladatunk, hogy néhány dobozt vigyünk az iroda egyik végéből a másikba, azonban ahogy haladunk előre, úgy bonyolódnak a megbízások és úgy kapunk egyre érdekesebb parancsokat, melyeknek a segítségével megoldhatjuk az adott pályát. Ez elsőre talán kicsi bonyolultnak hangzik, de ne ijedj meg! A játék kezelőfelülete abszolút barátságos, grafikus kialakítású, így az ember észre sem veszi, hogy gyakorlatilag épp a programozás alapjait sajátítja el.

Szintén hasonlóan tudományos területen mozog a Kerbal Space Program, mely az űrhajótervezés alapjaiba enged némi betekintést. Itt a célunk elméletileg egészen egyszerű: működő űrhajót kell építenünk. Mondanom sem kell, ez a gyakorlatban sokkal nehezebbnek fog bizonyulni. Miközben ezzel a feladattal küzdünk, számtalanszor fogunk elbukni, azonban minden egyes meghiúsult kísérletből tanulhatunk majd valamit, épp úgy, mint a valóságban. És bár elsőre eléggé lelombozó, amikor a sokadik űrhajónk is visszahull a földre, a sikerélmény annál nagyobb lesz, mikor végre sikerül magunk mögött hagyni az atmoszférát, lehetőleg egy darabban.

 

Ha viszont jobban szeretsz két lábbal a földön állni, akkor lehet, hogy a Poly Bridge lesz a neked való játék. Itt se programozni, se űrhajót tervezni nem kell, a feladat ezeknél sokkal prózaibb: egy híd megépítése. Ez önmagában talán még nem lenne kihívás, azonban a program véresen komolyan veszi a fizikát és a statikát, így ha az alkotásunk a valóságban nem állná meg a helyét, akkor az bizony a játékban is össze fog roskadni. Kedves, szemrevaló grafikájával, több száz rajongó készítette pályájával és próba-szerencse játékmenetével a Poly Bridge szinte észrevétlenül tanít meg a hídépítés és a statika alapjaira.

De ha valaki esetleg humán beállítottságú, és a technológia helyett inkább a jó történeteket kedveli, neki sem kell kétségbe esnie, hiszen a játékok segítségével már akár más népek mitológiáját, kultúráját is megismerhetjük. Ilyen alkotás a Mooseman is, mely a pogány finnugor törzsek mondavilágába enged betekintést. A lassú játékmenettel, gyönyörű, barlangrajzokat idéző grafikával és roppant hangulatos komi népdalokkal operáló program mindössze két óra alatt végigvihető, de ez alatt az idő alatt betekintést enged a pogány finnugor törzsek mítoszaiba és kultúrájába. Külön érdekesség, hogy a játékban gyűjthető extraként a valóságban is feltárt régészeti leleteket is felkutathatunk, melyek leírásában a fejlesztők mindig jelezték, hogy melyik múzeumban nézhetjük meg az eredetijét.

Fontos viszont kiemelni, hogy ezek a játékok természetesen csak egy adott téma felszínét kapargatják, nagyon komplex kérdésköröknek és tudományoknak az alapjaival ismertetik meg a játékost. Így a valódi tanulást, a felfedezéssel, megismeréssel és megértéssel teli hosszú évek munkáját nem tudják és nem is akarják pótolni, viszont ha csak kicsit is érdekel egy adott téma, jó kiindulási alapot nyújthatnak az ismerkedés elkezdéséhez.

Ha legközelebb tehát játékot vásárolsz, gondolkodj el egy pillanatig a fenti címeken is, és ha csak egy kicsit is felkeltették az érdeklődésedet, ne félj beruházni rájuk. A szórakozás és az észrevétlen, játékos tanulás gyakorlatilag garantált.2017 Kidsnews | All rights reserved