Tudós, színész, nyelvzseni – HEDY LAMARR


kidsnews (127éves) - 4 éve

Születési neve: Hedvig Eva Maria Kiesler. Született: Bécs, 1913. november 9.

Apja bécsi bankár, anyja, budapesti zsidó származású koncert-zongorista.

Nem járt iskolába, magántanárok oktatták, 10 évesen már 4 nyelven beszélt, kiválóan zongorázott és táncolt, szerette a matematikát. 16 évesen színi iskolába iratkozott, egy év múlva már némafilmet forgattak vele, amit 1933-ban hangosítottak és világsikert aratott. Ugyanebben az évben apja hozzáadta egy osztrák fegyver-kereskedőhöz, ami miatt át kellett térnie a katolikus hitre.

A fegyverek érdekelték, megismerkedett tervezésükkel, működésükkel, használatukkal. 1938-ban a németek elfoglalták Ausztriát, ezért ő férjétől megszökve Angliába utazott, jegyet vett egy USA-ba induló hajóra és elhagyta Európát. A hajón felfigyelt szépségére a Metro-Goldwyn-Mayer ügynöke és leszerződtette egy filmre, ott találták ki a művésznevét is: Hedy Lamarr.

Első amerikai filmje az Algier, Charles Boyer oldalán olyan sikert aratott még a filmvilágban is, a többi színésznő az ő frizuráját kezdte el viselni, barna haj, középen elválasztva, Amerikában mindig oldalt választva viselték. Élete során számos kalandja volt, hatszor ment férjhez.

Lamarr a híradásokból tudta, hogy a szövetségesek igen sok torpedót veszítenek. Első házassága idejéből komoly ismeretekkel rendelkezett a fegyverekről, a torpedókról, irányítástechnika kérdéseiről. 1942-ben szomszédjával, George Antheil avantgárd zongorista-zeneszerzővel torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezést hoztak létre.

A dolog érdekessége, hogy a találmány véletlenszerűen keletkezett: George Antheil egy 16 darab mechanikus (lyukszalagos) zongorára írt művet akart szinkronizálni. Lamarr ugyanezen módszerrel oldotta meg a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak, bár matematikailag több megoldás is lehetséges lett volna.

A kidolgozott találmányt titkos kommunikációs eszközként nyújtották be az Országos Feltalálói Tanácsnak 1940 decemberében.

1942-ben jegyezték be rá a szabadalmat, mint “Titkos Kommunikációs Rendszer”-t. Ennek lényege, hogy a ma frekvenciaugratásos adásmódnak nevezett módszer segítségével a torpedókat irányító rádiócsatornát megvédjék a felderítés és a zavarás ellen, amellyel biztosítható a tengeri célpontok ellen indított torpedók találati valószínűségének növelése.

A találmányt felajánlották a haditengerészetnek, de az eljárást csak 1957-ben, a szabadalmi oltalom lejárta után két évvel vette elő valaki a fiók mélyéről, mert addig fel sem fogták mit talált fel Lamarr.

De most már többen is megértették működését és a tranzisztor lehetőségeiből adódóan kis méretben meg is alkották. 1963-ra a kubai válság idejére már az összes torpedót és a hajókon lévő irányítási rendszert felszerelték ezzel az eszközzel. Eleinte természetesen titkosították a találmányt, a haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára. Az egyidejű frekvenciaváltást (frequency-hopping) napjainkban a mobiltelefon-rendszereknél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál alkalmazzák, enélkül a találmány nélkül egyszerűen nem lenne mobiltelefon a mai formájában.

1997-ben az Electronic Frontier Foundation a technika úttörőjének járó kitüntetést adományozta Hedy Lamarrnak.

Első női kitüntetettje lett a BULBIE Gnass Spirit of Achievement Bronze Award – Feltalálói Oscar-díjnak, 1997. augusztus 31-én. Sőt, Európában a feltalálók napja november 9-én van, Hedy Lamarr születésnapjának tiszteletére.

Hedy Lamarr-díj

A díjat a híradástechnika területén szerzett különleges teljesítményért adományozzák nők számára. Az 5000 eurós fődíjat először Ulla Birnbacher kapta (Grazi Egyetem, Kommunikációs Hálózatok és Műholdas Kommunikáció Intézete). A 2000 eurós utánpótlásdíjjal Simone Winklert jutalmazták (Linzi Egyetem, Híradástechnikai Intézet).

Utolsó éveiben visszavonulva élt Floridában, majd 2000.január.19-én hunyt el. Végakaratának megfelelően hamvait a Bécsi erdőben szórták szét.

Szerezte: Ladányi Balázs2017 Kidsnews | All rights reserved