Hozzávalók (kb. 20 db gombóc lesz ebből a mennyiségből):
1 kg tehéntúró
4 db tojás
16-18 dkg búzadara
1 csomag vaníliás cukor
Reszelt citromhéj
1.
Válasszuk szét a tojásokat, a tehéntúrót borítsuk egy tálba, és villával törjük át.
2.
Adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a 4 tojássárgáját, valamint reszeljünk bele citromhéjat. Ezt a masszát keverjük össze jó alaposan.
3.
A tojásfehérjéből pedig kevés cukor hozzáadásával verjünk kemény habot. Ezt a habot óvatosan, több lépésben dolgozzuk bele a túróba, és 15-20 percre tegyük hűtőbe.
4.
Egy nagyobbacska lábost töltsünk meg félig vízzel, hintsük meg egy csipet sóval, és forraljuk fel.
5.
Vegyük ki a hűtőből a túrós masszát, és vízbe mártott kézzel formázzunk gombócokat belőle.
6.
Dobjuk bele őket a főzővízbe, és pár perc alatt el is készülnek. Amikor a túrógombócaink feljönnek az edény aljáról, mérsékeljük kissé a lángot, így a gombócok szépen megduzzadnak és átpuhulnak majd.
Fahéjas vaníliaöntet
4 dl tej
2 db tojássárgája
1 cs. fahéj
0,5 tasak vaníliás pudingpor
2 púpozott ek. cukor (nyírfa, gyümölcs, bármilyen jó)
1.
A tojásokat kettéválasztjuk, és a két sárgáját beletesszük abba az edénybe, amelyikben elkészítjük. Elkeverjük a cukorral, fahéjjal, beletesszük a fél csomag pudingport, majd lassú keverés mellett beletöltjük a tejet.
2.
Feltesszük a gáztűzhelyre, és állandó kevergetés mellett felfőzzük. Ha túl erős a láng és összecsomósodott, vegyük le a tűzhelyről, és addig kavargassuk, míg egynemű nem lesz ismét. Majd várjuk meg, míg egyet rottyan, és már kész is.
Jó étvágyat kívánok hozzá!