A világ legjobbjai között


Naan (17éves) - 4 éve

Az UEFA Bajnokok Ligájának, a legrangosabb labdarúgó kupasorozatnak a 3. csoportköre előtt, és válogatottunk Svájc és Feröer elleni VB-selejtezője között állva elkezdtem gondolkodni azon, hogy vajon mikor volt utoljára magyar csapat a BL-ben.

A Budapest Honvéd csapata 14. alkalommal nyerte meg a Magyar Bajnokságot a 2016-17-es szezonban, ezzel ő indulhatott a BL selejtezőkörében és küzdhetett a főtáblára jutásért. A Kispestet az izraeli bajnok Hapoel Beer-Sheva búcsúztatta az első fordulóban.

Ami idén nem sikerült a Honvédnak, az sikerült a Ferencvárosnak az 1995-96-os szezonban. Miután 1995-ben a Fradi lett a bajnok, indulhatott a BL selejtezőben. Ott aztán a sokkal erősebb belga csapatot, az Anderlechtet kapta ellenfelül. Nagy bravúr lett volna, ha a magyar csapat jut tovább. Az odavágót Brüsszelben hatalmas meglepetésre az FTC nyerte 0-1-re, a belga csapat túlságosan ˝ellazázta˝ a meccset, így hát előnyből várhatta a visszavágót a zöld-fehér gárda. Budapesten aztán 1-1-re végeztek a felek, alig lehetett elhinni: BL főtáblás a Fradi!!!

A szerencse nem pártolt az oldalukra a sorsoláson, bitang erős csoport tagja lett a csodacsapat. Az ellenfelek a svájci Grasshoppers, a holland Ajax és a spanyol Real Madrid lett, ehhez nincs mit hozzáfűzni.

Az első meccs viszont nagyon jól sikerült, idegenben sikerült legyőzni a svájciakat 3-0-ra. Az Ajax viszont hozta a papírformát, az Üllői úton páholta el a magyar csapatot 1-5-re. Majd a Real Madrid sem kegyelmezett, 6-1. A Grasshoppers elleni 2. meccs döntetlennel végződött, két azonos erejű csapat osztozott a pontokon. Sajnos az Ajax másodjára sem bízta a véletlenre, most négyet kaptunk tőlük (4-0). A búcsú viszont nagyon szépre sikerült, a Madridiaknak csak egy 1-1 futotta az erejükből.

Összességében büszke lehetett a magyar foci a ferencvárosi csapat teljesítményére.

Arra a megtiszteltetésre, hogy a BL-ben játszhat egy magyar klub, még 14 évet kellett várni, amikor is a Debrecen csapata jutott a „nagyok” közé.

A selejtezőkörök során a svéd Kalmar együttese volt az első akadály. Nagyon szoros csatában 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal jutott tovább a Loki (otthon 2-0-ra nyert, majd idegenben 3-1-re vesztett.). A második ellenfele pedig az észt Levadia volt, ezt 4-3-ra (1-1; 3-2) nyerte a DVSC. A rájátszáson dőlt el, hogy évek után sikerül-e újra magyar csapatnak megmérettetnie magát a nemzetközi porondon. Ehhez viszont le kellet győzni a Levszki Szófia csapatát, ami meglepően könnyen ment. 4-1-es összesítéssel búcsúztak a bolgárok és jutott be a Debrecen a Bajnokok Ligája főtáblájára.

A csoportkörben a Loki is erős ellenfeleket kapott, csak úgy, mint a Fradi 14 évvel azelőtt. Az ellenfelek az angol Liverpool (tavalyi negyeddöntős), a francia Lyon és az olasz Fiorentina voltak.

A Liverpool elleni első meccsen nagyon szépen helyt álltak, de a három pontot az angolok vihették haza (1-0). A Lyon már meggyőzőbben szerepelt, 0-4-re ütötték ki a DVSC-t, majd a Fiorentina ellen is, szép játékkal, de alulmaradtak a Debreceniek (3-4). A következő 3 meccsen is nyeretlen maradt a magyar csapat, a Fiorentina 5-2-re, a Liverpool megint 1 góllal nyert, majd egy 4-0-s zakóval búcsúzott a BL-től a magyar gárda.

Reméljük nem kell újabb 14 évet várni a következő BL szereplésig, de addig is szorítsunk a válogatott sikeréért ma este…2017 Kidsnews | All rights reserved