A zene gyógyító hatásai


Kék Homár (17éves) - 4 éve

Bár mindenki életében más szerepet tölt be, a zene elmaradhatatlan része mindennapjainknak. A mi korosztályunk-a tizenévesek- főleg a könnyűzenében van otthon. Rengeteg stílus, és még több zenekar képviselteti magát ezen a színes palettán. Biztosan ti is tapasztaltátok már, hogy milyen felszabadító vagy éppen megnyugtató a zenehallgatás, és milyen izgalmas rátalálni egy olyan zenekarra, melynek zenéje közel áll a lelkivilágunkhoz.

Viszont van egy mélyebb rétege is a hangok birodalmának. Erre a cikkre egy olvasmányom, Kárpáti Andor könyve inspirált:

„ Az egység zongoráját, amely összeköti a férfit és a nőt-ezt az elmebeteg és nevetséges földi kettőséget-, mert a Nap frekvenciáján szól. A Napra hangolt zene új harmóniát teremt, hiszen Napból csak egy van. Nincs ilyen Napunk, meg olyan Napunk, csak egy gyönyörű Napunk van, érted? Az új hangszerek billentyűi nem feketék és fehérek, hanem színesek lesznek! Az évezred első nagy pillanata most jön el, csak még senki nem vágja! Eljött az ideje, hogy az emberek ne csak lássák, hanem hallják is végre a napot!”

A zene rendelkezik egy különleges tulajdonsággal: tud gyógyítani. Könnyen lehet, hogy téged is vizsgáltak már pl. ultrahanggal, mert ez egy eléggé gyakori képalkotó módszer, de a hanghullámok és rezgések testre gyakorolt jótékony hatásait az orvoslásban gyógymódokként is elismerik. Éppen ezért alakultak ki a zeneterápiák. Ezeknek két fajtája van, a receptív és az aktív.

A receptív terápia esetén csupán passzív hallgatók vagyunk, és lehetőségünk van arra, hogy megbeszéljük a hallott harmóniákat és felmerülő érzéseinket egy terapeutával.Az aktív terápia az, amikor valami velünk történt érzést, eseményt, élményt hangszerekkel próbálunk kifejezni. Ezért alkalmazzák ezt pszichiátriai betegeknél is, megkönnyítve problémáik feldolgozását. Általában ritmushangszereket (pl. xilofon, triangulum), gitárt, furulyát, zongorát alkalmaznak.

Vannak komplex terápiák is, például amikor a résztvevők megfestik a zenével kapcsolatos gondolataikat.Létezik egy ősi módszer, amely sok nyavalyára lehet gyógyír. Peter Hess fejlesztette ki a tibeti hangtálakkal történő hangmasszázs terápiát, amelyet már több, mint 5000 évvel ezelőtt Indiában is alkalmaztak, hogy helyreállítsák a test és a lélek harmóniáját.Raáb Krisztina már régóta használja a tálak gyógyító hatását.

-Tulajdonképpen részben hangterápia, részben a hangok gyógyító hatása érvényesül. Energetikai blokkokat oldhat, és a mély relaxáció pozitív hatásai is megjelennek. Én Radnai Zsuzsától tanultam a módszert, akit volt szerencsém elkísérni Németországba is, ahol nagyon értékes előadásokat hallhattam a terápiával kapcsolatban-meséli.Kriszti szerint a hangterápiának számít az is, hogyha egy édesanya énekel a gyerekének.

-Itt fontos megemlíteni, hogy a valós emberi hang illetve a hangszerek hangjai élőben adhatják a legtöbbet, minden felvett, elektromosan hang csak másolat-teszi hozzá.A hangmasszázs terápia mindenkinek ajánlott, hiszen a harmónia, a lazulás mindenkinek jó. Ellenjavallatok  persze  vannak: 12 hetesnél fiatalabb terhesség, vagy epilepszia esetén nem ajánlott.A masszázs úgy kezdődik, hogy a páciens kényelmes ruhában elhelyezkedik a kezelőágyon, vagy egy földön kialakított fekhelyen. A kezelés során a test különböző pontjaira eltérő méretű tálakat helyeznek, amiket filc ütővel lágyan megütnek. A rezgések az egész testen végigáramlanak , és a páciens azonnal érezheti, hogy ellazul. Nagyon sok pozitív hatása van, pl: javul a légzés, elmúlik a fejfájás, oldódnak az alhasi görcsök,  helyreáll a magas vérnyomás.

A zene a hangulatunkat is befolyásolja. Régen, ha a katonák csatába indultak, harci indulókat játszottak a sereg zenészei,  hogy izgalomba hozzák őket.A sikeres sportolók-pl Hosszú Katinka- zenét hallgatnak a rajt előtt, szintén az izgalom céljából.

Ezzel szemben a lassú, áhítatos templomi zene a nyugalmat szolgálja, segítségével a hívek közelebb érezhetik magukat Istenhez.Vannak olyan kultúrák, amik az őshangból eredeztetik a világ keletkezését.A zene az időérzékünkre is hatással van, ezért szólnak a népszerű slágerek a plázákban, áruházakban.A hang, a zene világa egy csodálatos hely, amely segít a szép pillanatokat varázslatossá tenni.  A cikket egy újabb idézettel zárnám, mely Hans Cousto napzenés felfedezéséről szól:

„ Figyelj, ez a fizikus már tizenöt éve rájött, hogy a Nap forgási ciklusa maga az élet ritmusa! Ezt a ritmust csak át kell számolni frekvenciára, és bárki megkapja, hogy így, a zenei ’a’ hang frekvenciája az egész (…) naprendszer szerint nem a (…) hatvan éve bevezetett és standardizált, légből kapott 440 Hetrz, hanem 449.8 Hertz!” Kárpáti Andor: Qvajó!Forrás:

kép: pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved