100 vulkán szigete


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ha egy spanyolt megkérdezel Atlantisz történetéről, abban a pillanatban rá is vágja, hogy Atlantisz az elsüllyedt civilizáció területe azonos a Kanári-szigetekkel. Atlantisz létezést egyébként mind a mai napig nem sikerült bizonyítani, egyetlen forrása  Platón dialógusai i.e. 4. századból. Tudós körökben máig vitatott a létezése.  Arra nem kaptam választ most sem, hogy a legenda igaz lehet vagy sem.  Azt viszont biztosan tudom, hogy a Kanári- szigetek legészakibb szigete, amit sokan száz vulkán szigetének is hívnak, olyan csodákkal bűvöli el az odalátogatókat, amivel nagyon nehéz lenne a világ bármely más pontjának versenyezni.

A Kanári-szigetek kialakulása még a 21. században is vita tárgya geológusaink között, egyesek szerint egy régi kontinens maradványa mások szerint vulkán kitörések következtében jöttek létre. Ami biztos, hogy a szigeteken több száz jelenleg is működő vulkánt találunk és talajuk is vulkanikus eredetű.  Számomra a Kanári- szigetek legkülönösebb tulajdonsága, hogy egyetlen sziget sem hasonlít a másikra.  Bár egymástól való távolságuk nem jelentős, és manapság félórás repülőutakkal könnyedén juthatunk egyik szigetről a másikra, hajóval sem jelentős a távolság.  A  keletebbre fekvő szigetek  a fapados járatok előtt, a turisták számára nehezebben hozzáférhetők voltak, így ott ma is sokkal kevésbé kiépült az utazókat kiszolgáló ipar, míg a nyugati szigeteken – az évtizedek óta odaáramló  emberek tízezreinek kiszolgálására – tökéletes idegenforgalmi ipar működik. De nem csak ez különbözteti meg a szigeteket; míg a keletiek sokkal kopárabbak, legtöbbször a közeli Afrika kő és homok sivatagjaira emlékeztető tájakkal bír, addig a nyugatiak amelyeken több a víz és gazdagabb a növényzet, néhol már az Alpokra emlékeztetnek.  Szinte úgy érzi az ember, hogy minden sziget egy-egy apró kis kontinens, maga sajátos vidékeivel.

A kanári-szigeteki kalandozásaim egyik utolsó állomása Lanzarote szigete, ami a szigetcsoport legkopárabb tagja.  Lanzarote a hét nagy sziget közül a legkeletibb fekvésű, néhány kilométerre észak- keletre Fuerteventurától.  A sziget nagyságrendileg száz kilométerre fekszik Észak-Afrikától, így a történelem folyamán jó néhány kalóz támadásnak volt célpontja. Az 1726-ban durva földmozgásokkal  kezdődő,  majd az 1730-as években kitört vulkánok nagyjából elpusztították a sziget termőföldjeit, a mai napig nagyon kevés termőterületet találsz rajta.

Néhány útikönyv Mars vagy holdbéli tájnak írja le a szigetet. Azt kell hogy mondjam nem tévednek sokat. Ugyanakkor azt is el kell ismerjem a sziget a maga kopárságával a durva csipkének tűnő dermedt láva tengerekkel együtt hihetetlenül megkapó.  A szigeten folytatott kalandozások közben elvétve találsz bármilyen növényzetet, amit nem a helyiek gondos kezei ápolnak, de mégis csodás a vörös és fekete kőzet tengerben a helyi építészetre jellemző hófehér zöld, kék vagy barna ablakos házak látványa.

A sziget legnagyobb látványossága a Timanfaya Nemzeti Park, itt valójában a sziget esszenciáját éled meg, amikor is 50 négyzetkilométernyi lávakürtőben buszozhatsz, belenézve lávabarlangokba közvetlen közelről, de az is egészen elképesztő, amikor néhány méterre a talpad alatt a beszórt ágak szinte azonnal lángra kapnak.  Vagy egy két vödör vízzel gyorsan tudják szemléltetni a gejzírek működést is.

A látogató központban található Diablo éttermet Lanzarote híres építésze, Cesar Manrique tervezte. Az étterem természetes sütőjét a Föld mélyéből feltörő hő melegíti. Cesar Manrique külön is érdemes kiemelni, mert az építésznek markáns szerepe van abban, hogy Lanzarote szigete megőrizhette természetes báját és mai napig nem engedélyezik hatalmas többemeletes szállodakomplexumok építést a szigeten, ezzel biztosítva a sziget természetes tájának és egyedi építészetének stílusának megóvását.  A szigetet az UNESCO 1993-ban bioszféra rezervátumnak minősítette.

Lanzarote a tengerpartok szerelmeseinek is változatos strandokat kínál, a Papagayo szírtekkel elválasztott apró kis strandjai, markáns ellentétei a sziget másik oldalán található  Famarának,  az   igazi  szörfös paradicsomnak.  A négy kilométer hosszan elnyúló partszakasz hatalmas hullámokkal vonzza a világ számtalan tájáról a hullámok szerelmeseit.

Az útikönyvek nem említik, de szerintem igen érdekes –  bár szükséges hozzá alapfokú búvár vizsga – a szigeten található Európa első vízalatti múzeuma is. Az búvárok hóbortjaik kielégítésen túl a víz alatti szoborcsoportól a tengeri élőlények megtelepülését várják, ezzel segítve a tengeri biomassza fejlődését.

 

A sziget másik elképesztő csodája a zöld tó, kidsnews oldalain nem olyan régen beszámoltunk már a rózsaszín tóról, ami egy különleges baktériumoktól kapja egyedi színét.  A tengervízzel töltött medencében megtelepült nagyszámú baktériumtól a víz egyedi színt kap. Nos Lanzarote zöld tavának képződése sok szempontjából teljesen megegyező, csak éppen itt algától kap a tó vize más színt. Amitől talán még izgalmasabb látványt nyújt számunkra, hogy mindez egy fekete homokos parton van.

Talán a legkedveltebb turista látványosság a zöldbarlang Lanzarotén.  A körülbelül 3000 évvel ezelőtti vulkán kitörésekor létrejött, láva által vájt barlang 7,4 kilométer hosszú, ebből 6 kilométer szárazföldön és további 1,4 km-es hosszában az óceán alatt húzódik, mindennek az első 2 km-e látogatható. A Cueva de Los Verdes szélessége, és magassága is 15 m. Elképesztő látványával gazdagítva az ide látogatót.

 2017 Kidsnews | All rights reserved