Még mindig sok a fals hívások száma a 112 általános segélyhívó számokon.


kidsnews (127éves) - 4 éve

A 112 nem más, mint az egységes európai segélyhívószám, amely ingyenesen hívható mind vezetékes, mind pedig a mobiltelefon hálózatról bárhol az Európai Unióban.

A beérkezett hívásokat Magyarországon (Miskolcon és Szombathelyen) szakképzett, több nyelven beszélő diszpécserek fogadják, akik a helyzetelemzést követően átkapcsolnak a leginkább releváns szervezet Tevékenység Irányító Központjába, ami tipikusan a mentők, a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség megyei  szervezetei.

Amennyiben a hívás tartalma alapján valóban azonnali segítség szükséges, a tevékenységirányítás operátora a helyszínre irányítja a legközelebb lévő, a feladat végrehajtásához kellő szakértelemmel és felszereléssel rendelkező egységet valamint, ha szükséges intézkedik további erők, társszervek bevonásáról. A bonyolult, sok embert érintő helyzetekben, katasztrófa vagy súlyos balesetek esetén pedig közvetlen konferenciakapcsolásban, az adatok teljes megosztásával tudják összehangolni irányítói tevékenységüket egymással.

 

A police.hu weblapon közétett statisztikák alapján azonban a bejövő hívások között még mindig sok a szándékosan rosszindulatú, illetve a rendszer használatának feltételeivel deficitben lévő személytől érkező, úgynevezett fals hívás.

2017-ben az októberig beérkezett 827 024 hívásból, döbbenetesen sok, 384 769 volt azon hívások száma, amely a fent említett körbe tartozott.

Ezek a hívások teljesen feleslegesen tartják fel a sokak szerint amúgy is túlterhelt hívásfogadókat és tevékenységirányítókat és az elvesztegetett idő pedig a valódi vészhelyzetekre való reagálás késlekedésével jár, veszélybe sodorva akár mások életét is.

Fontos tudni, hogy a szándékosan rosszindulatú bejelentések büntetőeljárást, a beavatkozást nem igénylő fals hívások pedig szabálysértési eljárást vonnak maguk után, csak akkor hívhatjuk jogszerűen a 112-t ha azonnali, egészségügyi, katasztrófavédelmi vagy rendőri beavatkozását igénylő helyzetet tapasztalunk!

Soha ne hívjuk a segélyhívó számot, ha nyitvatartási időket, telefonszámokat, forgalmi információkat, időjárás-jelentést, határinformációkat vagy egyéb, általános tájékoztatást szeretnénk kapni!Forrás:

www.police.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved