8 000 tő védett réti őszirózsát találtak


kidsnews (127éves) - 4 éve

Nincs is egyszerűbb mód a kikapcsolódásra, mint egy kiadós séta a szabad levegőn. Most derült ki, hogy körülbelül 8 000 tő védett réti őszirózsát találtak idén a Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor a Böddi-székkel egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken. A Dunatetétlen melletti területen a szikeseken jellemző őszi virágmezőt nem csak a szokásos sziki őszirózsa, hanem valójában három őszirózsa faj alkotja: a nagyobb termetű, védett réti őszirózsa, a hasonló, de kisebb sziki őszirózsa, és a napsárga virágú aranyfürt, amely ugyanehhez a nemzetséghez, azaz az őszirózsákhoz tartozó növényfaj.

A Kiskunság szívében, Kecskeméttől körülbelül 60 km-re található székek, a Zab-szék, Kelemen-szék, Böddi-szék és szomszédja, a Maka-szék természetvédelmi szempontból nagyon értékes területek, mivel ilyen jellegű élőhelyek Európában már szinte kizárólag a Kárpát-medencében fordulnak elő.

Reméljük, hogy a fotók kedvet hoznak a mozgásra, akárcsak a közeli parkban, akár felkeresve a Kiskunsági Nemzeti Park legszebb kirándulóhelyeit.Forrás:

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság   www.boddi.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved