Arany János 200 -Mi is rejtezett az „aranyos” külső mögött


T.Thomas (20éves) - 4 éve

„Készíttessék költői beszély, versben, melynek hőse valamely, a nép ajkán élő történeti személy, például Mátyás király, Toldi Miklós, Kádár vitéz stb. Forma és szellem népies legyen. Beküldés határnapja: november 26. 1846. Jutalma 15 db arany.” -hangzott a Kisfaludy Társaság Irodalmi pályázatának kiírása.. Erre a pályázatra küldte be Arany János Toldi c.művét, majd nyerte meg következő év februárjában.

Gondolom, nem kell bemutatni az olvasóknak Arany János személyét, hisz az iskolai tananyag részét képezi. Viszont abban biztos vagyok, hogy most fogtok olyat olvasni, amit a magyartanárok nem meséltek el nektek az órán.

Röviden Aranyról: 1817. március 2-án született Nagyszalontán, szerencsés fiúnak számított családjában ugyanis a 8 gyerek közül csak ő és nővére, Sára úszta meg a tüdőbajt. Ezután jöttek a szokásos iskolai évei, ahogy már megszokhattuk a korabeli híres emberek életrajzából, csakhogy érettségit nem szerzett. Ezután színész, rektor helyettes (bővebben a magyar irodalom könyvben olvashattok róla) és stb lett. Ezek után megházasodott és drámákat fordított, az 1846 nyarán írt „Toldi” tette híressé. 1848-as forradalom külső szemlélője volt, ám utána bujdosnia kellett. 1863-ban felesége halála megrendítette, magányos évei után? (így volt) 1882. október 22-én tért végső nyugalomra.

Ez volt a sablon, most pedig nézzük mi egyéb érdekes dolgok kötődnek hozzá.

1.

Zseni volt, jó jó tudom, hogy minden író és költő bizonyos szempontból zseni, de ő már 3 évesen tudott olvasni, ami abban az időben hatalmas tehetségnek számított.

2.

Nem akart költő lenni. Szabadon akarta engedni lelkének szellemét festményekbe és szobrokba ültetve azt. (mind tudjuk, ez nem jött össze neki)

3.

Érdemkereszttel tüntették ki, amit nem akart elfogadni. Postán küldték el neki, amit sohasem nyitott ki, és egy kis versikét írt a csomagolásra: ” Hasfájásban szenvedek, Kiskeresztet küldenek, Ha csak egyet tojhatnám, Száz keresztért nem adnám.”

4.

Gitározni is tudott (!), nagyjából kétszer annyian rajonganának érte, ha most is élne, mivel a gitározásban is kiemelkedő volt, sőt még néhány dalszöveget is írt.

Nagy barátok voltak Petőfivel, a világirodalom egyik legerősebb barátsága, viszont ritkán említik, hogy csak két és fél évig tartott.

Idén ünnepelte születésnapjának 200. évfordulóját. A neve még nagyon-nagyon sokáig fent marad a magyar irodalom Top 10 irodalmi művésze között. Emlékezzünk rá hát mindannyian.2017 Kidsnews | All rights reserved