BESZÉLGETÉS MIKE DISA-VAL, A FLÚGOS FUTAM PRODUCERÉVEL


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ki ne ismerné ezt a fogalommá vált címet, de ki tudja hogy mi is volt ez valójában? Megsúgom szüleid, nagybácsik, nagynénik, akik valószínűleg ugyanolyan lelkesedéssel várták kedvenc rajzfilm sorozatukat gyereként, mint te. Mit is takar ez a ma már inkább ikonikus szókapcsolat?

William Hannanak és Joseph Barberanak köszönhetően egy 1968-ban indult rajzfilmsorozatot. Amiben a legendás magyar szinkron és ma már szintén klasszikusnak számító a romhányis rímek még szórakoztatóbba tették az alapból is vicces képsorokat itthoni nézőik számára. Sajnálatos módon mindössze csak egy évadot álmodtak akkor filmre az alkotók.  Most a Flúgos Futam nem csupán visszatér a képernyőkre, de turbó üzemmódba kapcsol, hogy teljesen feltuningolva, új versenyzőkkel, és új versenyautókkal szórakoztasson, nevettessen és izgalomban tartson minket a rajtvonaltól a célig. Száguldás és különleges kalandok várják a régi és új rajongokat, az ismerős arcok különleges és egzotikus versenypályákon mérik össze majd tudásukat a világ minden táján, sőt, a Földön túl is! A Boomerang csatornának köszönhetően adott interjút Mike Disa az új részek producere.

Mi késztetett arra, hogy újra ’ életre keltsd’ a Flúgos Futam sorozatot?

Úgy csöppentem bele az új Flúgos Futam sorozat készítésébe, hogy már a múltban is több játékfilmet készítettem a Warner Brothers-nek, emiatt közeli kapcsolatban vagyok több kreatív sorozatalkotóval, az egyik közülük pont Jeff Siergey, akivel régi jó barátok vagyunk és számtalan filmet készítettünk már együtt. Amikor meghallotta, hogy a Flúgos Futamon fognak dolgozni, felhívott: „Jó lenne, ha megkeresnéd az alkotókat és beszélnél velük, mert szerintem benned megvan a kellő ’őrültség’ a sorozathoz, mármint érted, a flúgos részéhez!”  Én épp akkor fejeztem be egy filmet, így bementem, és beszéltem a kreatív igazgatóval, Jay Bastian-nal: egy nagyon jó hangulatú, laza megbeszélés volt, sokat poénkodtunk, és kifiguráztuk a média világát, majd arra jutottunk, hogy a sorozat történetének alapja az lehetne, hogy a szereplők közbeutazzák a világot, és bemutatják milyen szörnyűek az amerikaiak, amikor turisták. Tetszettek nekik az ötleteim, így felkértek, hogy találjam ki az új sorozatot: legyen ugyanolyan akciódús, mint az eredeti, de kapjon új, modern köntöst.

Milyen alapelemeket tartottatok meg az eredeti sorozatból és milyen újdonságok kerültek az új részekbe?

Ez egy szuper kérdés! Főként azokat a dolgokat tartottuk meg, amikről mindenkinek a Flúgos Futam ugrik be. Ilyen például a zene, ami egyébként az egyik legjobb rajzfilm zene, amit valaha halottam. De most komolyan, a Flúgos Futam a legjobb zenéket használta a 60-as és 70-es évekből. Ugyan a szereplők átestek egy kis ráncfelvarráson, de a jellemző karakterjegyeiket megtartottuk. Szóval, ha meglátod Gézengúz Gusztit, rögtön tudni fogod, hogy ez ő, és ugyanez igaz a többi szereplőre is, mint Mardel, vagy Dili Dolly. A főszereplők természetes, hogy szerepet kaptak az új részekben is.

Van néhány változás is, az egyik ilyen például, amivel nem tudtunk sajnos mit kezdeni, az az, hogy a Hanna Barbera-nak nincsenek birtokában a jogok minden karakterhez az eredeti sorozatból. Így azokat a szereplőket nem tudtunk beleszőni az új sorozatba, amikhez nincsenek meg a megfelelő tulajdonjogok, de megsúgom, az elmúlt napokban kaptuk a hírt, hogy megszereztük a jogokat a Vágd Haza Rt.-hez, szóval jövő héten készítek egy részt, amiben ők is visszatérnek.  Ők is nagyon viccesek, úgyhogy már alig várom! Egyelőre sajnos ez a helyzet, nincs meg még az összes jog, hogy az eredeti szereplőket mind visszahozhassuk, viszont addig sem akartunk béna hasonmásokat készíteni belőlük; inkább dolgozunk egy kisebb ‘szereplőgárdával’, később pedig meglátjuk, milyen lehetőségeink lesznek még.

Hány szereplővel tudtok akkor dolgozni jelenleg?

Hét főszereplőnk, és öt visszatérő szereplőnk van, valamint rajuk kívül 44 gazfickó és autóversenyző jelenik meg az új részekben. Az egész világon keresztül-kasul versenyeznek, és mindenhol másféle emberekkel találkoznak, így minden epizódban más és más szereplők jelennek meg.

Melyik autót vezetnéd szívesen, és miért?

Semmiképpen nem ülnék be a Sanda Ciklonba, mert tuti felrobbanna alattam! Gézengúz Guszti nem ért a robbanóanyagokhoz, úgyhogy távol maradnék az autójától. A Turbó Trucifixet választanám, mivel szerintem ezzel lehetne a legtöbbet mókázni. Ez Merci Berci autója, ami ráadásul sugármeghajtású. Bár nemrég csináltunk egy részt Százszorszép Szepi autójával, a Fantom Turiszt-tal, és kiderült, hogy a járgányukban egy végtelen Halloween univerzum található, amivel bárhová mehetsz, például temetőkbe, kísértetházakba, mocsarakba és lápokba. Szóval, ha ezt az autót választanád, azzal bizony sok dolgod lesz!

Várható még több Hanna-Barbera sorozat ‘felújítás’?

Van egy érdekes dolog a sorozattal kapcsolatban: a munkához nem csak a Flúgos Futam szereplőket kaptuk meg, hanem a teljes Hanna-Barbera könyvtárat használhattuk. Épp ezért, nagyjából a részek felében láthatsz klasszikus HB sorozatszereplőket is feltűnni, sőt néha a főbb szerepekben is megjelennek.

 2017 Kidsnews | All rights reserved