November 24.- Charles Darwin megjelentette a Fajok eredete című munkáját


kidsnews (127éves) - 4 éve

1859. november 24-én Charles Darwin angol természettudós megjelentette a Fajok eredete című munkáját. A természettudós ebben fektette le a modern evolúciós elmélet alapjait, ami a mai tudománytörténet és ezzel együtt a történelem meghatározó műve lett (máig kapható).

Darwint apja orvosnak szánta, de ez számara nem volt vonzó – úgy tudni – taszították a kor kegyetlen műtéti szokásai, mert ebben az időszakban még nem használtak érzéstelenítőt, így végül a sokkal békésebb természettudományokat választotta. Az Edinburgh-ban, és  Cambridge-ben tanuló ifjú, élete lehetőségét 1831 végén kapta meg, amikor a HMS Beagle fedélzetén világ körüli tudományos útra indulhatott. Az evolúció elméletének megalkotásában is fontos szerepet játszó hajóút összesen hat évig tartott.

“Hacsak nem hunyjuk be a szemünket, mai ismereteink alapján nagyjából tisztában lehetünk azzal, honnan származunk; és ebben a tekintetben nincs is semmi szégyellnivalónk. Még a legalacsonyabb rendű organizmus is sokkal nemesebb valami, mint a szervetlen por a talpunk alatt; egyetlen pártatlan szellemmel megáldott ember sem képes úgy vizsgálni egy élőlényt, legyen az bármilyen szerény, hogy ne érintené meg annak pompás felépítése és csodás tulajdonságai.”

Darwin bejárta többek között Dél-Amerikát, a Galápagos-szigeteket, Új-Zélandot, és csak 1836 októberében tért vissza Londonba.

Az evolúció elmélete valamikor 1844-ben született meg a fejében, de ismerve a kor gondolkodóit, ezt még egy jó időre az íróasztala mélyére süllyesztette.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved